Magnesium en zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt aangeraden foliumzuur en extra vitamine D te slikken. Magnesium zou daarnaast een goede zwangerschapsmineraal kunnen zijn. Magnesium is immers een onmisbare stof voor je lichaam.

Het is dus heel belangrijk tijdens je zwangerschap dat je dagelijkse inname magnesium voldoende is. Dit mineraal heeft tal van goede eigenschappen.

Bestverkochte magnesium supplementen

Meer magnesium supplementen

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor zowel het lichaam van de zwangere vrouw als dat van haar baby die nog in ontwikkeling is. Het is nodig voor tal van lichaamsprocessen.

Magnesium heb je onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, de werking van de spieren, (geestelijke) energie en het goed functioneren van je zenuwstelsel. Ook helpt het om vermoeidheid en moeheid te verminderen en draagt het bij aan een sterk gebit. Van belang voor vrouwen die een kindje verwachten, is nog dat het een gunstige invloed heeft op het celdelingsproces en de groei van de embryo.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

De adequate inname van magnesium voor zwangere vrouwen is 300 mg/d. Het blijkt echter dat een magnesiumtekort zich nogal eens voor doet in de zwangerschap. Dat is niet verwonderlijk omdat blijkt dat een kwart van de zwangere vrouwen wel een of andere vorm van vitaminetekort heeft. Voor magnesium bedraagt dit zo’n 30 procent van de zwangere vrouwen. Ook kan je lichaam voor de groei van de baby vaak wel wat extra magnesium gebruiken. De behoefte is gewoon wat hoger.

Waar zit magnesium in?

Je lichaam kan geen magnesium aanmaken. Magnesium moet je halen uit je voeding. Producten die magnesium bevatten zijn onder andere bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie en boerenkool), peulvruchten, bananen, noten, pure chocolade, pitten en zaden, makreel en melkproducten. Daarnaast wordt magnesium verwerkt in voedingssupplementen, zoals magnesiumpoeders.

Check onze Top 10 voeding met magnesium

Magnesium-noten


Tekort aan magnesium

Onderzoek wijst uit dat magnesium bepaalde zwangerschapskwaaltjes zou kunnen voorkomen. Veel zwangere vrouwen hebben ’s nachts last van kramp in hun kuiten. Dit zou kunnen komen door een tekort aan magnesium. Ook harde buiken kunnen hiervan een gevolg zijn. Magnesium is goed voor de spieren.

Hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid en minder concentratievermogen kunnen tekenen zijn dat je wat meer magnesium moet innemen. Heb je veel stress tijdens je zwangerschap en maak je je overal druk om? Of heb je last van zwangerschapshormonen? Magnesium is goed voor je gemoedstoestand.

Supplement met magnesium

Ben je bang niet voldoende magnesium binnen te krijgen uit je voeding dan kan je dagelijks een magnesiumsupplement innemen. Een tekort aan dit essentiële mineraal zou immers moeten worden aangevuld. Een supplement met magnesium draagt onder andere bij tot een normale werking van de spieren en helpt om vermoeidheid te verminderen. Of kies voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen met voldoende magnesium.

Magnesium is verkrijgbaar in verschillende vormen: citraat, glycerofosfaat, tauraat, elementair, gluconaat, bisglycinaat en malaat, om er maar een paar te noemen. Elke vorm heeft zijn eigen specifieke werking. Daarnaast kan er worden gekozen voor een magnesiumpoeder, capsules, tabletten of een vloeibare vorm. Orthokliniek heeft een ruim assortiment magnesiumsupplementen.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten