Kurkuma capsules voor je algehele gezondheid

Kurkuma wordt tal van goede eigenschappen toegeschreven. Dit gezonde specerij wordt in Azië al eeuwen ingezet voor medicinale doeleinden. Het kruid is onder andere goed voor het hart, gezonde botten en de huid*. Lees hier meer over het goede van kurkuma capsules en wat ze voor je gezondheid kunnen betekenen.


Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel curcuma, geelwortel,  koenjit of Indiase saffraan genoemd. In Indiase curry’s is deze smaakmaker een veelgebruikt ingrediënt. Het specerij met een milde, bitter smaak is de basis van kerriepoeder. Het geeft ook de gele kleur aan mosterd en gele rijst. Dit komt door de stof curcumine. Die wordt ook gebruikt als kleurstof in de voedingsindustrie.

Kurkuma ia afkomstig van de wortel van de curcuma longa plant en is familie van gember. De meeste planten groeien in India. De wortels worden vermalen tot poeder waar vervolgens kurkuma capsules van worden gemaakt.

Wat is curcumine?

Curcumine is het belangrijkste en werkzame bestanddeel van de wortelstok van de curcuma longa plant. Kurkuma-extracten hebben een zeer hoog gehalte aan curcuminoïden (curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine). Dit zijn polyfenolen, die bekend staan als antioxidanten. Die helpen de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Teveel radicalen zorgen voor oxidatieve stress (onder andere door luchtvervuiling, uv-straling, stress en roken).

Waar is kurkuma goed voor?

De heilzaamheid van kurkuma staat buiten kijf. Dit specerij is goed voor zowel je lichaam als je geest. Een heel belangrijke eigenschap, zoals je al kon lezen, is dat kurkuma een antioxidant is*. Kurkuma kan dus oxidatieve stress tegengaan. Dat geeft een boost aan je immuunsysteem en zou ook een ontstekingsremmende werking kunnen hebben.

De positieve gezondheidseffecten zijn verder dat kurkuma de spijsvertering ondersteunt en goed is voor de lever, de galfunctie, het hart en de bloedsomloop*. Tevens is het van belang voor het behoud van gezonde gewrichten en botten,  het zenuwstelsel en een gezonde huid en draagt het bij tot normale mentale prestaties*. Een echt superfood dus.

Supplementen met kurkuma

Wil je dagelijks profiteren van de voordelen van kurkuma dan kun je kiezen voor een supplement. Neem er wel eentje met een hoog curcumine-gehalte. Curcumine wordt namelijk slecht opgenomen door je darmen. Veel wordt weer uitgescheiden. Maar daar zijn al weer oplossingen voor bedacht. Zo heeft Curcumine SLCP een sterk verbeterde absorptie in de darmen. Daarnaast zijn er nog andere kurkumapreparaten met een hogere biologische beschikbaarheid. Velen zijn verrijkt met actieve hulpstoffen die zorgen voor een goede opname. Sommige kurkuma capsules bevatten maar liefst 95 procent curcuminoïden. Dan wordt curcumine veel sneller in het bloed en de weefsels opgenomen. De kurkuma capsules moeten bij voorkeur tijdens de maaltijd worden ingenomen. Kurkuma is namelijk in vet oplosbaar.

Gebruik je medicijnen overleg dan met je arts over het gebruik van een kurkumasupplement.

Wat kun je met kurkuma?

Met verse kurkuma of kurkumapoeder kun je veel kanten op. In kurkumapoeder zit tussen de 2 en 5 procent curcumine. Dat is niet veel. Of je ook gezondheidsvoordelen behaald door kurkuma in je gerechten te verwerken, is niet bekend. Het kruid is wel lang houdbaar.  

Je kunt kurkumapoeder verwerken in diverse gerechten. Strooi eens wat over een gebakken eitje, in de soep of in je smoothie. Maak gebakken bloemkoolrijst of een visschotel en bepoeder deze met kurkuma. In een dressing voor je salade past kurkuma ook prima. Voeg aan alle gerechten met geelwortel wat zwarte peper toe. Het stofje piperine in zwarte peper zorgt ervoor dat curcumine beter wordt opgenomen. Hiervoor kun je ook een beetje olijfolie nemen.

Het poeder kan eveneens worden gebruikt om een lekker en gezond kopje thee of een golden milk (amandelmelk met kurkuma, gember, kaneel en zwarte peper) te maken. Wil je dat de kurkuma goed oplost in de melk giet er dan een klein scheutje kokosolie bij. Kurkumathee is ook kant-en-klaar te koop. Een mocktail met kurkuma, gember, limoen, sinaasappel en bruis- of kokoswater is een heerlijk kruidig drankje.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.