Weerstand verhogen

Weerstand verhogenIn één klap werd het weer een hot item in de wereld: hoe kan ik mijn weerstand verhogen? De corona crisis heeft ons weer doen beseffen dat het belangrijk is om een goed en sterk immuunsysteem te hebben. Hoewel een sterk immuunsysteem een virus nooit helemaal kan voorkomen, kun je wel je immuunsysteem versterken. Je weerstand verhogen kan een hoop verkoudheden, griepjes en andere ziektes voorkomen.

Weerstand verhogende supplementen

Wat is je weerstand?

Je weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen ongewenste indringers. Je lichaam wordt elke dag ongeveer 7 keer aangevallen door een virus. Meestal beschermt je immuunsysteem je tegen deze aanvallen. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. In principe kunnen we de weerstand onderverdelen in twee verschillende soorten namelijk:

  • Specifieke weerstand: tegen specifieke ziekten
  • Non-specifieke weerstand: de algemene bescherming

 Hoe hoger je weerstand, des te beter ben je bestand tegen ziekten.

Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De basis voor een goede weerstand en een gezonde levensstijl is onze voeding. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen. Echter blijkt dat maar een kwart van de Nederlanders eet volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

'Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten en is arm aan rood en bewerkt vlees, alcohol en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren', aldus het RIVM op basis van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Ben jij niet zo’n gevarieerde eter en mis je bepaalde voedingsgroepen? Dan kan een aanvullende voedingssupplement je ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan een goede multivitamine of een extra visolie supplement.

Weerstand verhogende supplementen

Er zijn ook een aantal specifieke vitaminepillen die je helpen om je immuunsysteem te versterken en daarmee je weerstand te verhogen. Vitamine C en vitamine D zijn echte weerstandsvitamines die weerstand verhogen.

Een vitamine D-tekort ontstaat voornamelijk in de wintermaanden. In deze maanden krijg je te weinig zon op je huid waardoor je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. Dit kun je deels opvangen door voldoende vette vis en eieren te eten. Lukt je dit niet dan is een vitamine D supplement aan te bevelen.

Vermijd stress en pak je rust

Stress is van invloed op ons afweersysteem. Dat komt door het stresshormoon cortisol die het immuunsysteem onderdrukt. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer altijd stress te vermijden en regelmatig te ontspannen. Ook een goede (nacht)rust is van invloed op een verhoogde weerstand.

Voldoende eiwitten

Eiwitten worden gezien als de bouwstenen van ons lichaam en ze spelen een rol in het immuunsysteem. Ook voor eiwitten geldt dat je in principe voldoende binnenkrijgt vanuit je gevarieerde voeding. Sommige doelgroepen hebben echter een hogere eiwitbehoefte. Sommige vegetariërs en veganisten hebben moeite met het krijgen van voldoende eiwitten. Hier kun je een vegan proteine poeder voor gebruiken.

Sporten (met mate)

De weerstand verhogen door te sporten met mate heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Intensief sporten werkt averechts. Bij overmatig sporten verbruikt je lichaam te veel energie waardoor er weinig overblijft om je weerstand op peil te houden. Zo nu en dan met de fiets of pak de trap in plaats van de lift, hebben al een positieve invloed.

Meest gestelde vragen omtrent Weerstand verhogen

De basis voor een goed en gezond immuunsysteem is je dagelijkse voeding. Eet gezond, gevarieerd en sport met mate. Ook kun je kiezen voor weerstand verhogende (multi) vitamines.

Vitamine C en vitamine D zijn de bekendste weerstandsvitamines. Maar ook vitamine A, B6 en vitamine E dragen bij aan een goede weerstand.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten