Met vitamine D gezond de winter door

Vitamine D helpt de normale werking van het immuunsysteem. Een hoop Nederlanders wordt al aangeraden extra vitamine D te gebruiken. In de wintermaanden is vitamine D ook voor vele anderen een voedingssupplement met potentie.

Vitamine D ondersteunt de afweer van je lichaam. Hierdoor kun je beter virussen en infecties bestrijden. Doordat de natuurlijk bron (de zon) van vitamine D in de winter niet krachtig genoeg is, is een vitamine D suppletie soms niet overbodig om dit jaargetijde gezond door te komen.

Extra vitamine D

Je lichaam maakt vitamine D aan in de huid als die in aanraking komt met zonlicht. In de winter wordt dit dus een beetje lastig. Van november tot en met februari zijn de zonnestralen in ons land echt niet meer sterk genoeg. En je zomervoorraadje vitamine D is vaak niet voldoende om de hele winter mee door te komen.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D zorgt niet alleen voor een goede weerstand maar ondersteunt ook je botten, is goed voor je spieren, draagt bij aan de aanmaak van cellen en is van belang voor een sterk gebit. Tevens helpt vitamine D de risico’s van vallen te verminderen. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

Voor wie?

De Gezondheidsraad adviseert een grote groep Nederlanders het hele jaar door supplementen met vitamine D in te nemen. Extra vitamine D wordt aangeraden voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar, vrouwen van 4 tot 50 jaar met een donkere of getinte huid of die niet voldoende buiten komen of een hoofddoek of sluier dragen, mannen van 4 tot 70 jaar met een donkere of getinte huid of die niet voldoende buiten komen, zwangere vrouwen, vrouwen ouder dan 50 jaar en vrouwen en mannen ouder dan 70 jaar. Het gaat om 10 mcg per dag en bij laatstgenoemde groep om 20 mcg per dag.

vitamine-D-voor-wie

Zwangere vrouwen wordt aangeraden extra vitamine D te slikken om te voorkomen dat hun ongeboren baby tekort komt. Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen. 

Tekort aan vitamine D

Naast zonlicht kun je vitamine D halen uit vette vis, vlees, eieren en margarine. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je vermoeid bent, geen zin hebt om wat te ondernemen of zelfs heel depressief wordt.

Supplementen met vitamine D

Voedingssupplementen met vitamine D kunnen een tekort voorkomen. Je kunt kiezen voor een supplement met vitamine D2 (ook voor vegetariërs en veganisten) of D3. Vitamine D3 wordt het beste door je lichaam opgenomen. Vitamine D-druppels zijn het beste te doseren. 

Natuurlijk kun je ook kiezen voor capsules of softgels. Ons assortiment bevat verschillende producten van verschillende merken. Vitamine D is een relatief goedkope vitamine.


Hoog gedoseerd supplement

Kun je echt wel wat extra vitamine D gebruiken, denk dan eens aan hoger gedoseerde vitamine D capsules. En dat geldt echt niet alleen voor oudere mensen. In de wintermaanden heeft bijna driekwart van de Nederlanders een tekort aan vitamine D

De extra sterke supplementen moet je niet te lang gebruiken. Als het tekort is aangevuld, kan je een lagere dosering vitamine D gaan gebruiken.

De beste hoog gedoseerde vitamine D supplementen: 


Voor kinderen

Vitamine D helpt ook het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen. Tevens is vitamine D nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Het draagt bovendien bij aan een goede opname van calcium en fosfor in de botten.

Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar geldt een advies om 10 mcg extra vitamine D te nemen. De druppels voor kinderen kunnen worden toegevoegd aan water, vruchtensap of yoghurt. Door een fles pap is ook een goede optie. In flesvoeding voor kinderen zit al vitamine D.

We hebben een aantal speciale vitamine D supplementen voor kinderen: 


Meer informatie

Wil je nog meer weten over de werking van vitamine D en welk product goed is voor jou? Check onze pagina met de beste vitamine D in ons assortiment.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten