Wat is L-lysine en wat is de werking ervan?

Eén van de 22 aminozuren is L-lysine. L-lysine heeft je lichaam onder andere nodig voor weerstand, sterke botten en spieren, de aanmaak van collageen en de versterking van het bindweefsel. Het bevordert de opname van ijzer en calcium en gaat virale infecties tegen. Lees hier alles over L-lysine.

L-lysine is een essentieel aminozuur. Dat betekent dat je lichaam het zelf niet kan aanmaken. Je moet het uit je voeding halen of als voedingssupplement innemen.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren vormen de bouwstenen van je lichaam. Je haalt ze uit eiwitten. Ze zijn nodig voor het maken van nieuwe cellen in botten, spieren, organen (ook de huid), het zenuwstelsel en het bloed. Ze spelen daarnaast een belangrijke rol bij het vervoer en de opslag van voedingsstoffen en het leveren van energie.

Wat is L-lysine?

Eiwit kan 22 verschillende aminozuren bevatten: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële. Je lichaam heeft alle aminozuren nodig om goed te kunnen werken. Zo ook L-lysine. Je haalt lysine uit je dagelijkse eten. Het is nodig voor de aanmaak van enzymen, hormonen, antistoffen en collageen. Je botten en spieren kunnen ook niet zonder. 

Waar is het goed voor?

Voor gezonde botten en sterk bindweefsel is L-lysine belangrijk. Kinderen hebben dit aminozuur nodig als ze groeien. Sporters hebben er profijt van bij de opbouw van spieren en het herstel van hun lichaam en ook voor ouderen is dit een voedingsstof waar ze niet zonder kunnen. L-lysine wordt daarnaast ingezet bij virale infecties, stress, angsten, darmklachten en collageenvorming.


Voor wie?

Je hebt 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Vegetariërs en veganisten moeten meer eiwitten eten omdat plantaardige eiwitten een lagere kwaliteit hebben. Ook sporters hebben wat meer eiwitten nodig. Eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa en instandhouding van de spiermassa en ondersteunen snel herstel van de spieren na een training. Voor kinderen en ouderen is het ook van belang dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Eiwit draagt bij aan een de groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en  draagt bij aan de instandhouding van sterke botten.

L-carnitine

Uit L-lysine kan je lichaam het semi-essentiële aminozuur L-carnitine maken. Carnitine wordt, onder andere door sporters, gebruikt voor gewichtsverlies en vetverbranding. Ook zou het helpen bij spierherstel. Heb je een tekort aan lysine dan kan je ook een tekort aan carnitine hebben. Dit omdat carnitine in het lichaam mede gevormd wordt uit lysine en L-carnitine, evenals L-lysine, voornamelijk voorkomt in dierlijke producten.

Tekort aan ijzer en calcium

Lysine verbetert de opname van calcium uit het maagdarmkanaal. Calcium ondersteunt de botten en is goed voor de spieren. Het helpt ook het verlies van botmineralen bij vrouwen vanaf 50 jaar te verminderen. Het verbetert tevens de opname van ijzer. IJzer ondersteunt onder andere de afweer van het lichaam en ondersteunt het energieniveau.

Koortslip

L-lycine zou ook werken tegen virale infecties. Het wordt veel gebruikt bij herpesinfecties, bijvoorbeeld een koortslip of gordelroos. Een koortslip duikt vooral op als iemand een verminderde weerstand heeft of veel stress.

Arginine, een tegenwerker van lycine, is de voedingsstof voor het herpesvirus. Lycine kan voorkomen dat het virus zich kan vermenigvuldigen. Het is dan wel van belang dat de verhouding tussen lysine en arginine groot genoeg moet zijn. Dat betekent veel lysine en weinig arginine.

Het is dan belangrijk dat je voeding vol arginine laat staat. Dit zijn bijvoorbeeld chocolade, volle granen, noten en zaden, bessen, bananen en champignons. De opname van arginine wordt zo verminderd.  En dat helpt dus tegen het herpesvirus. De koortslip kan dan eerder weer verdwijnen of zelfs helemaal niet verschijnen. Het kan ook de keren dat een koortslip terugkomt verminderen. Lysine supplementen worden daarom ook veel gebruikt bij een koortslip.

L-lysine supplementen

In onze webshop vind je verschillende L-lysine supplementen. Het supplement van Vitakruid bevat ook vitamine C. Vitamine C is goed voor je immuunsysteem en zorgt voor een betere opname van L-lysine. Ook vitamine B6 bevordert de opname van L-lysine. De vitamine zelf is ook goed voor je weerstand. L-lystine van Bonusan bevat naast vitamine C ook vitamine B6 en magnesium.

Een aminozurencomplex kan daarnaast ook een oplossing zijn. Zo krijg je alle benodigde aminozuren in één keer binnen.  


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten