10 goede voedingsmiddelen om je weerstand te verhogen

Een goede weerstand is wat we nodig hebben. Weerstand om niet ziek te worden, vol energie in het leven te staan en alle werkzaamheden aan te kunnen. Om je lichaam een handje te helpen, maak je natuurlijk verstandige keuzes en sla je voedingsmiddelen die je weerstand een flinke boost kunnen geven zeker niet over.

Om voor een goede weerstand te zorgen, eet je dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit. Volkoren graanproducten en vis staan hoog op je menulijstje. Kies voornamelijk producten uit de Schijf van Vijf en zo gevarieerd mogelijk. En het liefste onbewerkte producten. Drink minimaal twee liter water per dag.

10 voedingsmiddelen

We hebben een lijst met 10 voedingsmiddelen samengesteld die je kunt eten om je immuunsysteem te versterken

Werk aan je weerstand met:

1.       Knoflook

Knoflook wordt heel gezond geacht. In een bol knoflook zitten mangaan (23% van de ADH), vitamine B6 (17% van de ADH), vitamine C, selenium en vezels in. En daarnaast nog calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1. Mangaan is een antioxidant (helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf). Vitamine B6 en vitamine C hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. Knoflook produceert bovendien allicine, een stofje dat weer in honderd werkzame metabolieten wordt omgezet, die het immuunsysteem helpen bij griep en verkoudheid.

2.       Noten

Noten bevorderen ook de gezondheid. Ze zitten vol stoffen die zorgen voor een goede weerstand. Ze bevatten eiwitten, vitamines, mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium, gezonde vetten en vezels. Het wordt dan ook aangeraden om iedere dag ten minste 15 gram ongezouten noten te eten.

noten

Voor een gezonde snack kies je dus amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten of paranoten. Paranoten bevatten veel selenium. Selenium is een antioxidant en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen invloeden van (lucht)vervuiling, UV-straling en andere invloeden van buitenaf. Amandelen zijn goed voor een flinke portie vitamine E, die ook een bijdrage levert als antioxidant. Selenium, dat naast amandelen in walnoten aanwezig is, zorgt mede voor een goede weerstand.

3.       Citrusvruchten

Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines als het om weerstand gaat. Op nummer 3 staan dan ook citrusvruchten. Sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruits bevatten veel vitamine C en dat heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Zo kun je een verkoudheid beter te lijf.

citrusvruchten

Vitamine C helpt ook het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen. In citrusvruchten zitten tevens de vitamines A en B, kalium en calcium en quercetine. Je lichaam kan vitamine C niet opslaan daarom moet je elke dag voedingsmiddelen met vitamine C eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 mg voor volwassenen.

4.       Broccoli

Broccoli hoort thuis op het lijstje voedingsmiddelen met voedingsstoffen die je weerstand verbeteren. In deze populaire groente die heel gezond is, zitten vitamine A, vitamine C, vitamine E, glutathion en andere antioxidanten. Die helpen allemaal het immuunsysteem. In broccoli zit bèta-caroteen, dat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en is goed voor de slijmvliezen (in de darm). En verder bevat broccoli nog ijzer, foliumzuur, calcium, kalium en vezels. Om alle voedingsstoffen te behouden, kun je deze groente het beste stomen.  

5.       Witte kool

Kool bevat, net zoals broccoli, de antioxidant glutathion, dat het afweersysteem van lichaamscellen helpt. Witte kool bevat veel vitamine C en weinig calorieën. De micro-organismen in zuurkool voeden de gezonde bacteriën in je darmen. Gezonde darmen zijn heel belangrijk want bijna driekwart van je afweersysteem bevindt zich in je dikke darm. Zijn je darmen gezond dan wordt de afweer van je lichaam ondersteunt. Varieer met rode of Chinese kool.

6.       Yoghurt

Ook goed voor je darmen is yoghurt. De goede bacteriën (probiotica) bevorderen de gezondheid van je darmen en dat verhoogt dus weer je weerstand. Yoghurt bevat eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. B12 ondersteunt het immuunsysteem. Yoghurt is ook een goede bron van magnesium. Magnesium bevordert de energiestofwisseling. Van melkproducten mag je enkele porties per dag eten. Dat komt goed uit want yoghurt smaakt altijd.  

7.       Gember

Gember is een natuurlijk geneesmiddel en ondersteunt de spijsvertering*. In gember vinden we de vitamines B1, B2, B6 en C, mineralen en antioxidanten. En daarnaast ijzer, magnesium, kalium, natrium, calcium, koper, zink en fosfor. Verse gember is gezonder dan gedroogde gember.

8.       Kurkuma

Kurkuma (geelwortel) is een specerij dat wordt gebruikt in kerriepoeder en currygerechten. Het ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor de leverfunctie en spijsvertering*. Vooral de antioxidant curcumine zorgt hier voor.    

9.       Andere kruiden

Voor een betere gezondheid wordt het gebruik van verse kruiden geadviseerd. Dan kom je op een makkelijke manier aan veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Tijm, peper, kaneel, peterselie, basilicum, koriander et cetera mag je rijkelijk gebruiken.

kruiden

10.   Paddenstoelen

Op de laatste plaats vinden we de paddenstoelen. Shiitak, enoki en oesterzwammen zijn rijk aan antioxidanten en dus goed voor je weerstand. Champignons bevatten ook antioxidanten en selenium. Dit mineraal ondersteunt het immuunsysteem*. Riboflavine (vitamine B2) helpt bij de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade tast het lichaam aan. Niacine ondersteunt het energieniveau. Daarnaast treffen we in champignons nog vitamine C, vitamine D, ijzer, koper, magnesium en calcium aan.

Hoe verhoog je je weerstand?

Op weg naar een gezonde leefstijl zorg je er voor dat je niet alleen gezond eet maar ook genoeg slaapt en beweegt. Je lichaam kan dan beter de strijd aan met ziekmakers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Zo krijgen griep, verkoudheid of een coronabesmetting geen vat op jouw.

Daarnaast laat je ongezond eten achterwege, is roken taboe en drink je zo weinig mogelijk alcohol. Stress is slecht voor je immuunsysteem. Overgewicht leidt ook tot ziekten.

Variatie

Variatie in soorten fruit en groente staan bovenaan om je weerstand te verhogen. Dan weet je zeker dat je geen tekorten krijgt aan vitamines, mineralen , eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Als je deze stoffen niet genoeg binnenkrijgt, verzwakt je immuunsysteem. En weinig afweer betekent gewoonweg veel ziek.

Vitamines en mineralen

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die extra goed zijn voor de afweer van je lichaam. Van belang zijn de vitamines C, D, B6, B11 (foliumzuur) en B12 en de mineralen koper, seleen, ijzer en zink.

Multivitamines

Als je een gezond en gevarieerd eetpatroon heb, krijg je alle vitamines en mineralen wel binnen. Lukt het niet genoeg voedingsstoffen te nuttigen, kies dan bijvoorbeeld voor een multivitamine, een kruidenpreparaat of een ander supplement om je weerstand te verhogen.

multivitamine

Voor meer weerstand kun je als aanvulling op je dagelijkse voeding vitamines slikken. Zo wordt extra vitamine D aangeraden voor een grote groep mensen, waaronder ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Voor veganisten is extra B12 een goed idee. Voor een goede weerstand is vitamine C ook aan te raden. Zeker als je niet elke dag fruit eet. Let er wel op als je extra vitaminesupplementen slikt dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt.

* = Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 


Ondersteun of verhoog je weerstand met de volgende voedingssupplementen:


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten