10 dingen die je mag eten als je wilt afvallen

Besluit je eindelijk een dieet te volgen dan weet je dat je heel wat dingen moet laten staan. Maar fijner is te weten welke producten je nog wel mag nuttigen. Laten we het daarom gewoon eens een keertje bekijken van de positieve kant. We stelden een Top 10 samen van de beste dingen die je mag eten als je wilt afvallen.

Het complete afslankpakket

Het onderstaande toepassen in de prakijk? Dan is onze BioHCG Original kuur wat voor jouw!

Heb je besloten om een dieet te volgen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bestel dan ons BioHCG Original dieet programma en je ontvangt alles wat je nodig hebt. Dit artikel met 'de 10 dingen die je wel mag eten' is ook gebaseerd op deze kuur.

Het pakket bestaat uit:

  • Boek met duidelijk uitleg
  • 24 uitgeschreven dieetdagen met bijbehorende recepten
  • Stapsgewijs in beeld wat je moet eten tijdens ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes
  • Ampullen ter ondersteuning van het dieet (vetverbranding verhogen en hongergevoel tegengaan)
  • Multivitamines ter aanvulling

Meer informatie en eerlijke reviews? Bekijk dan de 24 daagse BioHCG Original kuur.

Bij een koolhydraatarm en suikervrije dieet mag je fruit en onbeperkt groente eten. In groente en fruit zitten veel voedingsvezels en die zijn belangrijk voor een slanker/gezonder leven. Leuk weetje: als je veel fruit en groente eet krijg je daar vanzelf ook zin in. Tijdens een BioHCG-dieet eet je vooral vet- en koolhydraatarm. Gewoon normale producten uit de supermarkt en geen shakes of andere maaltijdvervangers.  

De volgende tien voedingsmiddelen zijn uitstekend geschikt voor iedereen die gewicht willen verliezen:

1. Fruit

Het ontbijt bestaat elke morgen uit een stuk fruit. Als je varieert in soorten krijg je alle goede voedingsstoffen uit vruchten binnen. Aardbeien, citroenen, appels, framboos, rode en blauwe bessen hebben bijvoorbeeld weinig calorieën.

Voor fructose (vruchtensuiker) hoef je bij deze hoeveelheid geen angst te hebben. We behandelen achtereenvolgend sinaasappels, blauwe en rode bessen, appels, citroenen en aardbeien. En voor al het fruit geldt: opeten is beter dan persen.

Fruit

-          Sinaasappels

Iedereen weet dat sinaasappels een belangrijke bron zijn van vitamine C. En dat zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt de opname van ijzer. Ook is vitamine C belangrijk voor bloedvaten, voor het behoud van sterke botten en tanden en voor een goed geheugen. Het bevordert tevens de energiestofwisseling. Een sinaasappel bevat 12 gram suiker en 62 calorieën. Je lichaam krijgt door het eten van deze vrucht veel  vezels binnen en dat zorgt voor een vol gevoel.

-          Bessen

Bessen zijn heel gezond. Ze zitten vol voedingsstoffen maar zorgen voor weinig calorieën. Eet je 100 gram bosbessen dan krijg je nog geen 60 kcal binnen. En wel vitamines, mineralen en vezels: bijvoorbeeld 12 mg vitamine C en 19,3 ug vitamine K. Dat is voor beide 16 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook de mineralen mangaan en ijzer zijn goed vertegenwoordigd in dit superfood voor als je wilt afvallen. Bessen geven je een verzadigd gevoel zodat je minder eet bij een volgende maaltijd.

Rode bessen zitten ook vol vitaminen, mineralen en vezels. Vooral vitamine C is rijk vertegenwoordigd. Ze zijn een beetje te zuur om zo te eten maar doen het goed in fruitsalades en nagerechten. 

-          Appel

In een appel  (135 gram) zitten 81 kilocalorieën. Het is voor afvallers een gezonde snack vol vezels. Rode appels zijn gezondere dan groene omdat die de meeste vezels bevatten. Van een appel zit je drie keer zo lang vol als van een reep chocolade. Het is het beste de hele appel te eten met schil. Appels zijn een goede bron van vitamine C, koper en kalium. Kalium is goed voor de bloeddruk en de spieren. Koper ondersteunt de afweer van het lichaam en levert een bijdrage als antioxidant.

-          Citroen

Net als al het citrusfruit zit ook de citroen boordevol vitamine C. In 100 ml citroensap zit ongeveer  40 milligram. Een volwassene heeft per dag 75 milligram nodig. Vitamine C ondersteunt het energieniveau, bevordert de opname van ijzer in het bloed, ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor de huid,  draagt bij aan een sterk gebit en is goed voor het geheugen. Daarnaast bevat een citroen kalium, koper,  ijzer, calcium en magnesium. En het aantal calorieën van een citroen is slechts 23. Je kunt van citroensap ijsblokjes maken en deze in een glas water of groene thee doen. 

-          Aardbei

Aardbeien bevatten heel veel vitamine C, zelfs meer dan sinaasappels. Ze zitten vol met antioxidanten, bijvoorbeeld een grote hoeveelheid mangaan. Mangaan is belangrijk voor het behoud van sterke botten en helpt beschermen tegen oxidatieve schade door bijvoorbeeld luchtvervuiling en uv-straling. Aardbeien bevatten daarnaast veel foliumzuur Aardbeien bevatten weinig suiker. 100 gram aardbeien leveren slechts 29 kca op en 60 mg vitamine C. Dus een superlekker tussendoortje dat prima past in een afslankdieet.

2. Groente

Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten. Het gaat dan wel om verse groente (dus niet uit pot of blik). Alle koolsoorten en alle bladgroenten zijn toegestaan. Wortels of peulvruchten staan niet op het menu. Ook courgette, aubergine, sperziebonen, mais, pompoen, avocado en pastinaak staan op het lijstje met verboden groente . Het advies voor volwassenen is om 250 gram groente per dag te eten. 

Groente

Laten we eens kijken naar de gezondheidsvoordelen van enkele van de meest gegeten groente.

-          Ui

Op nummer 1 staat de ui. In ui zit de antioxidant quercetine. Uien zitten vol vitamine B (2, 6 en 11), vitamine C, kalium, fosfor en calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook bevatten ze vezels, waaronder de voedingsvezel inuline. Vezels zijn goed voor je spijsvertering.

-          Tomaat

Waar Nederlanders ook dol op zijn, zijn tomaten. Tomaten zijn een goede keuze als je genoeg vitamine C wilt binnenkrijgen maar je niet zo dol bent op fruit. Vitamine C heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Tomaat heeft weinig calorieën. Eet je 1 stuk (70 gram) tomaat dan krijg je slechts 16 kcal binnen. Tomaten zijn ook rijk aan het mineraal kalium. Kalium is goed voor de bloeddruk, de spieren en het zenuwstelsel.

-          Bloemkool

Bloemkool is een koolsoort. Bloemkool zit vol vezels en voedingsstoffen (vitamine C, vitamine K, mangaan, calcium en kalium en ook het aminozuur tryptofaan) en maar weinig calorieën. Honderd gram bloemkool levert slechts 25 kcal op. Naast de bekende, witte bloemkool kun je ook paarse, oranje of groene bloemkool kopen.

-          Broccoli

Broccoli is een hele gezonde koolsoort. Broccoli is caloriearm (slechts 29 kca per 100 gram), rijk aan vezels en blinkt uit in de vitamines B6, B11, C, E en K en de mineralen fosfor, kalium, calcium en ijzer. Gooi het stronkje niet weg, ook dit kun je eten. De stengels moeten alleen wat langer koken dan de roosjes.

-          Komkommer

In een schaaltje (115 gram) komkommer met schil zitten 1,5 gram koolhydraten waarvan 1,5 gram suiker. Dit levert 15 kcal op. Komkommer zit vol voedingsstoffen en vezels. We treffen onder ander kalium, magnesium, vitamine K, vitamine C en antioxidanten aan. Kalium is goed voor het zenuwstelstel en de spieren en helpt een normale bloeddruk in stand te houden. Vitamine K draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. Het vele water in een komkommer is goed voor de hydratatie van je lichaam.

-          Sla

Sla kan je zoveel eten als je wilt. 100 gram sla levert slechts 14 kca op. Het is een goede bron van vitamine A (21% van de ADH), vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium. IJsbergsla bevat minder vitamines en mineralen dan andere slasoorten. Probeer een beetje te variëren en kies de ene keer voor rucola of veldsla en de andere keer voor lollo rosso of botersla.

-          Witlof

In een struikje witlof zitten 15 calorieën. Witlof bevat, net zoals komkommer, veel water. Daarnaast bevat witlof onder andere foliumzuur, vitamine C, kalium, ijzer en ook koper. De hoeveelheid koper bedraagt ruim 16 procent van de ADH. De groente heeft een enigszins bittere smaak. Witlof kan rauw worden gegeten en  worden gekookt of gegaard.

3. Rookvlees, rosbief, gerookte kip

Als je het BioHCG-dieet volgt, mag je als lunch 100 tot 120 gram rookvlees, rosbief of gerookte kip eten. Dus dat betreft één schaaltje met vleeswaren op een cracker of in een salade. Vleeswaren zijn een bron van eiwitten en mineralen. Rookvlees behoort tot de rauwe vleeswaren. Het is gemaakt van rundvlees. Rundvlees is mager (2,5 gram vet) en bevat veel ijzer. IJzer ondersteunt het immuunsysteem, kan het gebrek aan energie helpen verminderen en is goed voor de concentratie. Ook rosbief en gerookte kip worden gerekend tot magere vleeswaren. Rosbief bevat 3,4 gram vet en kipfilet 4,3 gram. Magere vleeswaren zijn geschikt beleg voor als je vetarm wilt eten.

4. Mager vlees, vis, kip

Voor het avondeten mag je wederom 100 gram mager vlees, vis of kip nemen. Je kunt hierbij kiezen uit de magere vleessoorten, kipfilet of kalkoenfilet, vele vissoorten en haas of ree. Mager onbewerkt vlees en vis staan in de Schijf van Vijf.  Vlees en vis bevorderen de opname van ijzer uit de maaltijden.

kip

Vis is gezond vanwege de omega 3-vetzuren. Het gaat dan met name om de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA zijn goed voor het hart en de bloeddruk. DHA speelt tevens een rol in het functioneren van de hersenen en is goed voor het gezichtsvermogen. Verder zit er in vis B6, B12, jodium, fosfor en seleen. Het advies van de Gezondheidsraad is om een keer per week vis te eten. Vaker mag. Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules een goed alternatief.

5. Drinkbouillon

Drinkbouillon is een lekker opkikkertje. Een kop drinkbouillon bevat weinig calorieën. Je kunt kiezen uit verschillende soorten dus dat is lekker voor de afwisseling. We raden Opkikker van Maggi of de drink- of strooibouillon van Knorr aan. Die met tuinkruiden levert de minste calorieën op. Een hartig tussendoortje dat er altijd wel ingaat.

6. Crackers of soepstengels

Per dag mag je twee crackers eten (lunch). Volkoren crackers staan in de Schijf van Vijf. In het BioHCG-dieet kies je voor een cracker van maximaal 28 kcal. Je mag deze omruilen voor soepstengels. 

7. Magere kwark of yoghurt

Als ontbijt kan je naast fruit kiezen voor 150 ml magere kwark of yoghurt. Weinig suiker zit in de magere milde kwark van Campina. Op de minste calorieën per 100 gram scoort de Optimel kwark 0% vet in de smaak citroen goed. In kwark zitten veel eiwitten, calcium en vitamines (A, B2, B12 en K2). Eiwitten ondersteunen de botten en dragen bij tot de groei van de spiermassa.

yoghurt-afvallen

Calcium is ook goed voor het skelet en is onder andere nodig voor de tanden. Voor yoghurt ga je natuurlijk ook voor een magere versie. Yoghurt bevat minder kilocalorieën dan kwark. We nuttigen yoghurt voor eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Vitamine B2, oftewel riboflavine, is goed voor het gezichtsvermogen, de huid en het zenuwstelsel en draagt bij aan fitheid. Vitamine B12 is van belang voor de vorming van rode bloedcellen, helpt energie vrij te maken uit de voeding, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en is goed voor de gemoedstoestand. 

8. Ei

Volg je het BioHCG-dieet dan kun je vlees vervangen door een heel ei met daarbij twee keer het eiwit van het ei. Andere vegetarische vleesvervangers zijn quorn, tempeé of tofu. Eieren bevatten eiwitten en vet (vooral in het eigeel), waarvan het grootste deel onverzadigd vet. En daarnaast de vitamines A, B2, B12 en D en foliumzuur en mineralen (fosfor, seleen, ijzer en zink).

ei

Het ei van een kip die buiten rondscharrelt heeft meer voedingsstoffen dan dat van een ‘binnenkip’. Met eieren kun je lekker variëren: je kunt ze koken of bakken en kiezen voor een roerei of omelet. Daarbij mag je gebruik maken van zoals kerrie, paprikapoeder en diverse tuinkruiden. Ook ui en knoflook zijn toegestaan. Bekijk de recepten voor meer inspiratie.

9. Pannenkoek

De Amino-Fit Proteïne pannenkoek is een pannenkoek die geschikt is tijdens de BioHCG Original kuur. De eiwitrijke pannenkoeken zijn koolhydraatarm, vol voedingsstoffen en gewoon heerlijk. Het flensje bevat maar liefst 15 gram eiwit. Het aantal koolhydraten bedraagt slechts 5 gram en het aantal vetten is 0,8 gram per pannenkoek. De proteïne pannenkoeken zijn een verantwoorde keuze voor sporters en vegetariërs en veganisten. De pannenkoeken zijn goed te combineren met vers fruit of champignons, spinazie, ui of tomaatjes. Eiwitten zijn belangrijk voor het goed functioneren van je botten en spieren. Daarnaast bevatten de pannenkoeken ook veel vitamines, calcium en fosfor.

10. Drinken

Wat mag je drinken als je gewicht wilt verliezen?  Op 1 staat natuurlijk water, veel water. Je lichaam heeft vocht nodig om de afvalstoffen af te voeren. Als je aan het afvallen bent, moet je lichaam veel afvalstoffen kwijt. Water helpt je lichaam deze afvalstoffen af te voeren.

water-drinken

Het helpt hoofdpijn te voorkomen. Per dag moet je twee liter water drinken. Dit voorkomt ook dat je een hongergevoel krijgt terwijl je eigenlijk een vochttekort hebt. Naast water kan je kiezen voor (groene) thee, koffie,  limonadesiroop (Teisseire LE 0%), Crystal Clear of Spa rood/blauw.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten