Weerstand verbeteren

Ik wil mijn weerstand verbeteren!

Gezond zijn dat is voor veel mensen het belangrijkste in hun leven. Ze willen voldoende weerstand hebben of opbouwen om vol energie in het leven te staan. Een eerste vereiste hiervoor is een immuunsysteem dat goed functioneert.

Je afweersysteem beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers en infecties. Het zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. Je hebt dan dus genoeg weerstand om bacteriën en virussen te lijf te gaan. Een aantal vitamines en mineralen ondersteunen je immuunsysteem en helpt daardoor je weerstand te verbeteren.

Gezonde leefstijl

Om je weerstand te verbeteren, is het van belang te streven naar een gezonde leefstijl. Dat betekent gezond eten, een gezond gewicht, voldoende bewegen, niet roken, een beperk alcoholgebruik, voldoende slapen, geen stress en genoeg water drinken.

Alles wat niet goed voor je is, probeer je zoveel mogelijk te vermijden.Ook hygiëne is belangrijk als het gaat om het voorkomen dat je ziek wordt. Veel bacteriën worden immers overgedragen via je handen.

Gezond eten

De hoogste prioriteit voor een gezond lichaam is natuurlijk gezond eten. En dat betekent voedingsmiddelen vol voedingsstoffen. Elke dag moet je ervoor zorgen genoeg fruit (2 porties) en groente (250 gram) te eten. Noten, vette vis, peulvruchten en volkoren producten staan eveneens op je menulijstje. En neem genoeg zuivel. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten en zo min mogelijk bewerkte. Lees meer over gezonde voeding en je immuunsysteem in onze blog 10 goede voedingsmiddelen om je weerstand te verhogen

Vitamines die de weerstand verbeteren

Om je weerstand te verbeteren, moet je dagelijks genoeg vitamines binnenkrijgen. Voor je immuunsysteem zijn onder andere de vitamines C en D heel belangrijk. Daarnaast ondersteunen de vitamines A, B6, B11 (foliumzuur) en B12 de afweer van je lichaam.

Krijg je niet elke dag genoeg goede voedingstoffen binnen dan kan een multivitamine uitkomst bieden. Of kies voor een vitamine B-complex met acht soorten B-vitamines. Sporters, veganisten, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen kunnen ook behoefte hebben aan supplementen. De Gezondheidsraad geeft suppletieadviezen voor foliumzuur, vitamine D, vitamine K en vitamine B12.

Mineralen

Mineralen helpen, evenals vitamines, je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Voor het verbeteren en ondersteunen van je weerstand heb je vooral behoefte aan de mineralen koper, ijzer, zink en seleen. Deze zijn essentieel om verkoudheid, griep en andere infectieziekten de kop te bieden.

Vetzuren

Daarnaast heb je voor een betere weerstand omega 3, 6 en 9 vetzuren nodig. Verzadigde vetten mag je laten staan maar deze onverzadigde vetten zijn noodzakelijk. Nederlanders krijgen vooral veel te weinig omega 3 binnen.

Het advies van de Gezondheidsraad is 450 milligram per dag maar daar komen we massaal niet aan. Omega 3 capsules vol visolie zijn een alternatief voor mensen die geen vis willen of kunnen eten. Of kies voor supplementen met algenolie.

Vezels

Voldoende vezels eten is eveneens nodig om je afweersysteem te ondersteunen. Ze zorgen voor een goede spijsvertering. Je zou iedere dag 30 à 40 gram voedingsvezels moeten eten. Het grotendeel van de mensen komt daar bij lange na niet aan.

De vezels zijn voeding voor de goede bacteriën in je darmen. Die kunnen zo de strijd aan met mogelijke ziekteverwekkers. Voor een gezonde darmflora kun je probiotica capsules of vezel supplementen gebruiken.

Eiwitten

Eiwitten spelen ook een grote rol bij de weerstand van je lichaam. Je hebt elke dag voldoende eiwitten nodig. Dit zijn voedings- en bouwstoffen. Bij een tekort aan eiwitten vermindert je weerstand. Amino-Fit is een vegan eiwitshake met een hoog eiwitpercentage. Zo krijg je voldoende eiwitten binnen.

Is je weerstand op peil dan voel je je ook beter. Een sterker immuunsysteem geeft meer energie. Hierdoor voel je je fitter en dit zorgt mede weer voor positiviteit. En mentale weerstand is minstens zo belangrijk als fysieke weerstand.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten