Guarboonvezels: krachtige groene bonen voor gezonde darmen

Bonen zijn heel gezond. Ze dragen door hun goede eigenschappen (vol eiwitten, vezelrijk en koolhydraatarm) bij aan een goed voedingspatroon. De guarboon, die vooral in India wordt gekweekt, bevat prebiotische vezels. De vezels zorgen er voor dat de vezels in de darmen toenemen en dat is onder andere goed voor de spijsvertering.

Voor je gezondheid is een goede darmflora heel belangrijk. Dit bereik je door een optimale combinatie van voedingsmiddelen te nuttigen. Lukt het je niet om dagelijks gezond te eten en laat je fruit en groente veel te vaak achterwege dan zul je dit merken aan je stoelgang. Wat je nodig hebt, zijn vezels. Om je inname van vezels ter verhogen, kun je een vezelsupplement nemen, bijvoorbeeld guarboonvezels.

Meer vezels

Ga je voor vezelsupplementen om je vezelinname een boost te geven dan kun je kiezen uit probioticum en prebioticum. Guarboonvezels zijn prebioticumvezels van biologische oorsprong.

Door gezond en gevarieerd te eten zorg je voor een gezonde darmwerking. Door te weinig fruit en groente te eten, teveel suiker te nuttigen, stress en bijvoorbeeld het gebruik van geneesmiddelen kunnen je darmen uit balans zijn. Probioticum en prebioticum kunnen je darmflora herstellen of verbeteren. Vezelsupplementen hebben dus een goede werking op de stoelgang.

Wat zijn probiotische vezels?

In je darmen leven biljoenen bacteriën. Die zijn nodig voor de vertering van voedsel. Probiotische vezels bevatten gezonde bacteriënsoorten. Die kunnen ervoor zorgen dat het darmklimaat weer op orde komt. Ze verwijderen onder andere snel schadelijke stoffen in de darmen. Vezels beschermen ook tegen ziektes.

Wat zijn prebiotische vezels?  

Prebiotica is voeding voor de gunstige darmbacteriën. De meest voorkomende prebiotica zijn vezels. Vezels vind je in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groente, volkorenproducten, peulen en noten. Deze vezels zijn goed voor de groei en de activiteit van de bacteriën in de darmen en worden daar ook afgebroken. Niet alleen de werking van de darmen wordt hierdoor verbeterd maar ook die van het immuunsysteem.

Vezels horen thuis in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Geadviseerd wordt om per dag zo’n 30 (vrouwen) tot 40 gram (mannen) vezels te eten. Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, lukt dit niet. Zij nemen dan het beste dagelijks vezelsupplement, zoals Vitals Guarboonvezels.

Soorten vezels

Voedingsvezels zijn koolhydraten die in planten voorkomen. Vezels zorgen voor goede ontlasting en verbetering van de spijsvertering. Er zijn fermenteerbare (oplosbare) en niet-fermenteerbare (niet-oplosbare) vezels. De fermenteerbare vezels worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken, de niet-fermenteerbare vezels niet. De oplosbare vezels houden water vast, de andere niet. Doordat oplosbare vezels water absorberen, vertragen ze de voedselvertering. Niet-oplosbare vezels vullen de darmen en zorgen sneller voor een verzadigd gevoel als je aan de maaltijd zit.

Wat doen guarboonvezels voor je?

Guarboonvezels zijn oplosbare voedingsvezels. Deze vezels worden gewonnen uit de zaden van de Indiase guarplant. In het land waar ze groeien worden de groene peulvruchten al eeuwen gegeten. De bonen bevatten veel foliumzuur en vitamine C.

De guarboonvezels dragen bij aan de gezondheid van de darmen. Ze worden volledig opgenomen in het lichaam. Door een trage fermentatie zorgen de vezels niet voor gasvorming, winderigheid of een opgeblazen gevoel. De vezels kunnen het beste worden ingenomen met water of een andere warme of koude drank maar kunnen ook worden toegevoegd aan voeding, bijvoorbeeld yoghurt of appelmoes. De guarboonvezels worden zeer goed verdragen. Een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld psylliumvezels niet mogen hebben. Ze zijn al werkzaam bij een lage dosis.

Guarboonvezels kunnen ook worden gebruikt door mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom en diabetes. En tevens bij obesitas. De guarboonvezels kunnen dus heel goed worden ingezet bij een vermageringsdieet.

Rustig opbouwen

De inname van vezelsupplementen moet rustig worden opgebouwd. Als je te snel teveel vezels neemt, kunnen je darmen uit balans raken. Dit omdat je darmen moeten wennen aan de sterk verhoogde hoeveelheid vezels die ze opeens moeten verwerken. Van de guarboonvezels wordt aangeraden 5-10 gram per dag bij een maaltijd in te nemen. De voedingsvezels zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.  


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten