Wat zijn psylliumvezels?

Psyllium is een vezel die gewonnen wordt uit de zaadschil/zaadhuid van de Plantago Ovata plant. Deze plant komt voornamelijk voor in India, Afrika, Pakistan en in het zuiden van Spanje. De zaden en zaadhuiden van deze plant worden geoogst om vervolgens gehakt of gedroogd te worden. Psyllium wordt ook wel vlozaad genoemd en is verkrijgbaar in capsules of in poedervorm. Psylliumvezels is een bekende vezelvorm en wordt ook veel gebruikt in vezel supplementen.

Psyllium is een fermenteerbare en oplosbare vezel. Onze darmbacteriën breken deze vezels af. Dit wordt ook wel fermentatie genoemd. Tijdens dit proces komt er energie vrij die onze darmcellen goed kunnen gebruiken.

De Gezondheidsraad adviseert ons om dagelijks zo’n 30 tot 40 gram vezels te consumeren. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 10% deze advieshoeveelheid behaald. Voedingsvezels vinden we in groente, fruit, ontbijtgranen, aardappelen en volkoren producten.  Wanneer je onvoldoende vezels krijgt kun je een vezel supplement gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding.

Kenmerken van psylliumvezels

Psylliumvezels zijn in staat om enorm veel water op te nemen. Ze kunnen wel 10 keer hun eigen gewicht aan water opnemen. Daarnaast worden de vezels niet afgebroken door je spijsverteringsenzymen. Ze komen ongeschonden aan in je dikke darm. Door de oplosbaarheid van deze vezels worden ze gefermenteerd. Hier zijn onze darmbacteriën verantwoordelijk voor.

Een voordeel van psylliumvezels ten opzichte van andere vezelsoorten is dat de fermentatie relatief langzaam verloopt. Hierdoor kun je minder last hebben van bijverschijnselen zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Psyllium Husk

Wanneer je hebt over psylliumvezels dan komt de term ‘husk’ ook vaak ter sprake. De kwaliteit van een psylliumvezel is afhankelijk van het deel van de vezel dat verwerkt wordt. Psyllium Husk is de daadwerkelijk zaadhuid van de vezel. De werking hiervan is sterker dan de rest van de psyllium.

Wanneer je kiest voor een psyllium supplement dan is het dus belangrijk om te kiezen voor een supplement dat psyllium husk bevat. Deze supplementen zijn effectiever dan poeders of capsules waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de zaadhuid van de vezel.

Psylliumvezels en de stoelgang

Psylliumvezels worden veelal gebruikt bij een moeilijke stoelgang. Psylliumvezels ondersteunen namelijk de gezonde spijsvertering* en zijn goed voor de darmwerking en bevorderen de stoelgang*.

De vezels laten je ontlasting meer water opnemen dan normaal. Hierdoor wordt je ontlasting zachter en zwelt het wat op. Dit stimuleert de stoelgang en gaat verstoppingen tegen.

Psyllium en afvallen

Psyllium ondersteunt het verzadigingsgevoel*. De uitgezette vezels gedragen zich als een vulmiddel in onze maag. De vezels veranderen in een stroperige en volumineuze substantie wat zorgt voor een langere verzadiging. In combinatie met een energiebeperkt dieet draagt dit bij tot gewichtsverlies*.

Dezelfde gezondheidsvoordelen in de context van afvallen kunnen we toeschrijven aan glucomannan. Glucomannan zorgt ook voor een stroperige massa dat je langere tijd een vol gevoel geeft. Glucomannen en psyllium zijn beide hoogwaardige voedingsvezels die elkaars werking ondersteunen. Ze hebben een synergetische relatie en beide vezels hebben een hoge viscositeit.

Hoe neem je de vezels in?

Wil je psylliumvezels gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding dan kun je kiezen voor een psylliumpoeder of psylliumcapsules. Het voordeel van een poedervorm is dat het pure psyllium bevat. Er wordt geen gebruik gemaakt van hulp- en smaakstoffen. Bij capsules zijn er meestal wel hulpstoffen nodig. Denk maar eens aan de capsule zelf.

Een psylliumpoeder kun je vermengen met water. Omdat het snel indikt wordt geadviseerd om het direct na bereiding te consumeren. Neem de poeder voor een maaltijd in en drink na de tijd nog een extra glas water. Je kan het poeder ook toevoegen aan smoothies, ontbijtgranen, yoghurt of kwark.

De capsules kun je simpel met water innemen. Neem de capsules vlak voor de maaltijd in.

Opbouwen van de vezelinname

Kies je voor vezeltabletten dan kan het verstandig zijn om de hoeveelheid langzaam op te bouwen. Wanneer je darmen niet gewend zijn aan een ruimere inname van voedingsvezels dan kun je klachten als winderigheid, opgeblazen gevoel en darmkrampen ervaren. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met een halve adviesdosering.

Ook wanneer je op een later moment merkt dat je bovengenoemde klachten krijgt, kun je terug naar een lagere dosering. Wanneer je geen klachten meer ervaart kun je het weer langzaam en stapsgewijs opbouwen naar de adviesdosering.

Kun je psyllium veilig gebruiken?

Psylliumvezels worden al heel lang en door veel mensen veilig gebuikt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met de psyllium vezel en de veiligheid is nooit ter discussie gesteld.

De inname van psylliumvezels kunnen wel de opname van bepaalde medicijnen verlagen. Neem de medicijnen daarom minimaal 1 uur voor de psyllium of minimaal 2 uur erna in. Je kunt dit ook altijd overleggen met je arts of apotheek.

Psylliumvezels zijn glutenvrij

Psylliumvezels zijn glutenvrij en worden zodoende veel gebruikt in glutenvrije diëten. Het is een goede glutenvervanger die als bindmiddel kan functioneren in onder andere brood, sauzen, soepen en gezonde tussendoortjes.

Psylliumvezels zorgen in brood voor meer elasticiteit en voor een langere houdbaarheid zonder dat het smaak verliest. Mocht je deze vezels willen gebruiken in brood dan moet je wel wat extra vocht toe dienen. Op 250 gram meel voeg je twee eetlepels psylliumvezels toe en zo’n 50 ml extra water.

Psyllium supplementen

Zoals je hebt kunnen lezen is de kwaliteit van de psyllium (Husk) van invloed op de werking van het product. Wij hebben er bewust voor gekozen om alleen hoogwaardige producten aan te bieden in onze webshop. Psyllium is bij ons verkrijgbaar in capsules en in poedervorm. Bekijk hier onze psyllium producten:


  • Psylliumvezels dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed*
  • Psylliumvezels zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang*
  • Psylliumvezels ondersteunen een gezonde spijsvertering*

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten