Fluweelboon

FluweelboonDe Fluweelboon wordt ook wel Mucuna Pruriens genoemd en heeft een lange traditie in de Ayurvedische geneeskunde. 

Mucuna is de rijkste bron van L-Dopa. Die is de voorloperstof van dopamine. De stof dopamine wordt door ons lichaam aangemaakt en geeft je het belonings- en genotsgevoel. 

De peul van de Mucuna Pruriens

De Mucuna Pruriens is een bonenplant die wel 18 meter hoog kan worden. Deze plant groeit voornamelijk in Afrika maar ook in sommige delen van Azië.  Aan de plant groeien peulen die bedekt zijn met duizenden kleine haartjes. Sommige peulen zijn bedekt met fluwelen donshaartjes. Vandaar ook de naam fluweelboon. Deze haartjes kunnen pijn en jeuk veroorzaken wanneer je ze aanraakt. Je moet er dus wat voor over hebben om tot de peul te komen.

Gelukkig hoeven we zelf niet meer op jacht om aan de fluweelboon te komen. Ze worden tegenwoordig op grote schaal gekweekt en verwerkt in capsules en fijngemalen poeders.

In de fluweelboon zit levodopa. Dit is de voorloper van de stof dopamine. Dopamine kennen we vooral als een genotsgevoel die ons lichaam vrijmaakt bij bepaalde handelingen. Bij sporten wordt bijvoorbeeld ook dopamine aangemaakt.

De opkomst van de fluweelboon

Steeds vaker zien we dat bepaalde kruiden worden toegepast ter verbetering van de gezondheid of juist tegen het tegengaan van bepaalde klachten. Andere voorbeelden van opkomende kruiden zijn Pau d’Arco en Rhodiola Rosea.

Het nadeel van veel kruiden is dat ze nog niet volledig onderzocht zijn. Hierdoor mogen wij niet vermelden waar bijvoorbeeld fluweelboon goed voor is. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor de fluweelboon een aantal voorlopig toegestane claims.

Mucuna Pruriens heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, zorgt voor een goede weerstand, is een anti-oxidant, beschermt tegen vrije radicalen en helpt bij het beschermen van gezond weefsel en cellen (alle EFSA-ID 4077). Daarnaast ondersteunt het de normale werking van het zenuwstelsel bij dagelijks gebruik van 100 mg Mucuna Pruriens (EFSA-ID 2605).

Claims in afwachting van Euopese toelating:

  • Mucuna pruriens draagt bij aan het functioneren van het geheugen 
  • Mucuna pruriens is een anti-oxidant, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het energieniveau
  • Mucuna pruriens draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Mucuna pruriens ondersteunt de vrouwelijke functie en draagt bij aan een normale menstruatie
  • Mucuna pruriens ondersteunt spieropbouw en spierkracht
  • Mucuna pruriens draagt bij aan de mannelijke potentie en is goed voor het libido

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten