Cholesterol verlagen


Cholesterol


Cholesterol verlagen met kruiden

Een aantal kruiden zijn goed voor je cholesterolspiegel*. Dit zijn onder andere glucomannan, groene thee extract, berberine en rode gist rijst. Deze kruiden vind je dan ook vaak terug in de speciale cholesterolformules.

Glucomannan

Glucomannan draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed*. Wanneer je een glucomannan capsule in het water gooit dan ontstaat er een gelachtige substantie. Door deze gelachtige substantie wordt er minder cholesterol opgenomen door je darmen.

Glucomannan kun je ook gebruik voor het afvallen. Wanneer je glucomannan gebruikt in combinatie met een energiebeperkt dieet dan draagt het bij tot gewichtsverlies*.

Knoflook 

Knoflook is afkomstig van de allium sativum en draagt bij aan normale cholesterolgehaltes en is goed voor je bloeddruk*. 

Groene thee

Ook van groene thee extract is bekend dat het zorgt voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte*. In groene thee zit namelijk EGCG. Dit is een polyfenol dat het galzuurgehalte in de darm verlaagt en daarmee ondersteunt het de vetstofwisseling*. De stofwisseling versnelt waardoor de gezonde cholesterolgehaltes behouden blijven.

Helaas is het drinken van groene thee niet voldoende. Je krijgt dan te weinig van de effectieve bestandsdelen binnen. Wil je de voordelen van groene thee ervaren dan zijn groene thee capsules een betere keuze. Groene thee capsules zijn geconcentreerder en bevatten het extract. Dat is effectiever.

Berberine

Berberine is een stof die van nature voorkomt in het plantengeslacht berberis. Deze stof wordt al geruime tijd gebruikt in de Chinese geneeskunde. Berberine wordt in de westerse wereld vooral gebruikt voor het behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed*. Ook is het goed voor de urinewegen, lever en maagfunctie en ondersteunt het ons immuunsysteem*.

Rode gist rijst

Onlangs is de wetgeving rondom rode gist rijst gewijzigd. Het is niet langer toegestaan om supplementen op de markt te brengen met meer dan 3 mg Monacoline K. Er is een aantal producten verkrijgbaar die voldoen aan de nieuwste wetgeving.

Tips om je cholesterol te verlagen

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL en HDL. LDL is het slechte cholesterol en HDL is het goede cholesterol. Bij een te hoog (LDL) cholesterolgehalte heb je meer kans op vernauwingen van je slagaders. Het LDL cholesterol kan zich namelijk ophopen in de bloedvaten. Het HDL cholesterol is juist goed. Het beschermt je tegen hart- en vaatziektes.

Wil je je cholesterol verlagen dan is het belangrijk om je leefstijl wat aan te passen. Een aantal aanpassingen heeft een positieve invloed op je cholesterol.

Tip 1: Gezonde voeding

Om je cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen, is het belangrijk om minder verzadigde vetten te eten. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte. Onverzadigde vetten zijn juist goed voor je cholesterol.  Wat ook goed is voor je cholesterol zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt. Heb je moeite met het binnen krijgen van voldoende voedingsvezels dan kan een vezel supplement uitkomst bieden.

Naast verzadigde en onverzadigde vetten heb je ook nog transvetten. Dit zijn vetten die je lichaam niet herkend. Transvetten zijn een soort van verzadigde vetten die door een chemische toepassing worden veranderd.

Ook het verminderen van suiker kan bijdragen. Je lichaam zet suiker om in het slechte LDL cholesterol.

Tip 2: Stoppen met roken en alcohol verminderen

Iedereen weet dat roken slecht voor je is. Het verlaagt ook het goede HDL-cholesterolgehalte. Ook het drinken van alcohol heeft een negatieve invloed op je totale cholesterolgehalte.

Tip 3: Meer bewegen

Wanneer je dagelijks een half uur sport of beweegt dan wordt je (goede) HDL-cholesterol verhoogd. Overgewicht en vet rondom de buik verhogen het slechte LDL-gehalte. Een gezond gewicht zorgt voor een lager cholesterol en daarmee ook voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten. Wil je aan de slag met de overtollige kilo’s dan kunnen wij je op verschillende manieren helpen. Bekijk hiervoor onze pagina ‘Wat is Biohcg Original’.

Tip 4: Goed slapen en stress verminderen

Stress heeft een negatieve invloed op het cholesterol. Ontspannen en goed slapen helpen stress te verminderen. Er is ook een aantal vitamines die helpen bij stress.

Tip 5: Maak gebruik van kruiden

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben bepaalde kruiden een positief effect op ons cholesterol. Ook aan knoflook, fenegriek en gember kun je deze gezondheidsvoordelen koppelen. Deze kruiden kun je gemakkelijk toevoegen aan je eten.

Wil je meer informatie en adviezen over je cholesterol? Bekijk dan de cholesterolpagina’s van de Hartstichting of het Voedingscentrum.

Voedingssupplementen voor het cholesterol

Een aantal supplementen kunnen ondersteuning bieden voor je cholesterol. Deze supplementen ondersteunen het normale cholesterolgehalte. Er zijn speciale cholesterolformules en supplementen met kruiden zoals glucomannan, knoflook, groene thee extract, berberine en rode gist rijst. Van deze kruiden is bekend dat ze goed zijn voor je cholesterolspiegel*.

*Claims in afwachting van Europese toelating.

Tip 1: Gezonde voeding.
Tip 2: Stoppen met roken en alcohol verminderen.
Tip 3: Meer bewegen.
Tip 4: Goed slapen en stress verminderen.
Tip 5: Gebruik van kruiden.

Glucomannan, groene thee, berberine, knoflook en rode gist rijst ondersteunen je cholesterolspiegel.

Gebruikte bronnen: