Vormen van magnesium

In totaal zijn er 22 verschillende magnesiumvormen die in voedingssupplementen gebruikt mogen worden. Elke vorm is uniek en heeft specifieke eigenschappen.

Een belangrijk aspect is de opneembaarheid. Goed opneembare vormen noemen we ook wel organisch gebonden. Deze vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid. Voorbeelden van organisch gebonden magnesium zijn:

 • Magnesium malaat
 • Magnesium citraat
 • Magnesium bisglycinaat
 • Magnesium tauraat
 • Magnesium ascorbaat

Anorganische vormen zijn minder goed opneembaar. De vormen komen we vooral tegen in goedkopere magnesiumsupplementen. De dosering van anorganische vormen zijn, om het opnameverlies te maskeren, vaak erg hoog. Hoge doseringen kunnen laxerend werken en dit heeft een negatieve invloed op de gehele mineralenhuishouding. Voorbeelden van anorganische vormen zijn:

 • Magnesium oxide
 • Magnesium sulfaat
 • Magnesium carbonaat
 • Magnesium hydroxide
 • Magnesium chloride

De specifieke eigenschappen

Magnesium is altijd gebonden aan een andere stof. De verbinding maakt het verschil. We bespreken hier de specifieke eigenschappen en toepassing van de meest voorkomende magnesiumvormen in een magnesium complex.

Magnesium citraat

Bij magnesium citraat is het magnesium gebonden aan citroenzuur. De vorm wordt geadviseerd als je het vooral wilt gaan gebruiken ter ondersteuning van je spieren. Magnesium speelt een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren.  Magnesium citraat is een van de meeste gebruikte vormen in voedingssupplementen. Je vindt ze in tabletten, complexen en er zijn magnesium citraat poeders.

Magnesium Malaat

Magnesium malaat is de beste keuze bij vermoeidheid. Magnesium helpt vermoeidheid te verminderen door je natuurlijke energie te activeren. Het ondersteunt de energiestofwisseling. De malaat vorm is ook aan te bevelen ter ondersteuning van de spieren.

Magnesium malaat is magnesium gebonden aan appelzuur. Appelzuur is een onderdeel van de citroencyclus en deze cyclus is grotendeels verantwoordelijk voor de energie die ons lichaam in de cellen produceert. Mede daarom is dit de beste keuze als magnesium supplement voor meer energie en bij vermoeidheid.

Magnesium bisglycinaat

Wanneer je op zoek bent naar een magnesium supplement die je psychologische functie ondersteunt dan is magnesium bisglycinaat de beste keuze. Onder de psychologische functies vallen de leerprestaties, gemoedstoestand, concentratievermogen en geheugen. Magnesium bisglycinaat bestaat uit hele kleine en fijne deeltjes. Deze kleine deeltjes passeren gemakkelijker de bloed-hersenbarrière en komen zodoende beter aan op de plaats van bestemming.

Magnesium bisglycinaat wordt door ons lichaam gezien als een aminozuur. Omdat alle mineralen via transporters worden opgenomen kan het soms de opname belemmeren. Aminozuren worden opgenomen via dipteptidekanalen. En zo ook magnesium bisglycinaat. Deze vorm hoeft de opname competitie niet aan met andere mineralen.

Magnesium tauraat

Magnesium tauraat is gebonden aan het aminozuur L-taurine. Deze verbinding maakt dat het ook makkelijker de bloed-hersenbarriere kan passeren. De opname in het hersenweefsel is veel beter dan andere magnesiumvormen.

Magnesium tauraat wordt daarom geadviseerd voor een verbetering van de gemoedstoestand, leerprestaties, concentratievermogen, geheugen en het zenuwstelsel.

Een magnesium complex combineert alle bovengenoemde voordelen en is daarom vooral geschikt als algemeen magnesium supplement met een brede toepassing.

Gezondheidsclaims van een magnesium complex

Magnesium is aanwezig in iedere cel van het lichaam. Dat maakt het een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen. Niet voor niets dat magnesium ook is uitgeroepen tot supplement van het jaar 2023.

 • Een magnesium complex mag de volgende gezondheidsclaims dragen:
 • Het speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren
 • Het is goed voor de leerprestaties, gemoedstoestand, geheugen en concentratievermogen
 • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
 • Het ondersteunt de botten
 • Het helpt vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Het is van belang voor het behoud van een sterk gebit
 • Het heeft een gunstige invloed op onze energie
 • Het helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans
 • Het zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel
 • Het helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit

Waarom een magnesium complex gebruiken

De kwaliteit van onze voeding gaat al jaren achteruit. Voedsel bevat tegenwoordig steeds minder nutriënten en dus ook steeds minder magnesium. De landbouwmethoden met kunstmest en pesticiden putten de bodem verder uit. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar gaat toenemen.


Daarnaast zijn er een aantal oorzaken die de magnesiumniveaus in je lichaam doen dalen. Stress, leefstijl, alcohol, nicotine en sommige medicijnen hebben een negatieve invloed. Komt dit je bekend voor? Dan is een magnesium complex zeker aan te bevelen.

Ook kun je natuurlijk een verhoogde behoefte hebben. Dit ervaren sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang.

Wil je meer informatie over een magnesium complex? Neem dan contact met ons op.

Meest gestelde vragen omtrent een magnesium complex

Magnesium is altijd gebonden aan een andere stof. Een magnesium complex bevat verschillende vormen en is breed inzetbaar.

Elke vorm van magnesium heeft specifieke eigenschappen. Een magnesium complex bevat meerdere vormen en daarmee combineer je de voordelen.