Magnesium Malaat supplementen

Magnesium malaat in combinatie met andere magnesiumvormen

Wat is Magnesium malaat?

Magnesium malaat is een zeer goed opneembaar magnesium supplement. Het is een biologisch beschikbaar en organisch gebonden vorm van magnesium. De malaat vorm is in opkomst. Er zijn momenteel nog weinig betrouwbare merken die het aanbieden. Vitakruid en NOW zijn de enige aanbieders van een puur magnesium malaat supplement.

Bonusan, Vitortho, Biotics en wederom Vitakruid bieden magnesium malaat aan in combinatie met andere magnesium vormen of mineralen. Deze magnesiumsupplementen noemen we ook wel een magnesium complex.

Magnesium malaat is een magnesiumvorm die vooral wordt aanbevolen bij vermoeidheid en het is goed als magnesium supplement voor de spieren. Magnesium malaat wordt namelijk het beste opgenomen door onze spieren.

Magnesium malaat bij vermoeidheid

Magnesium malaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. Appelzuur speelt een belangrijke rol in de citroencyclus. Deze cyclus staat garant voor het grotendeel van de energie die ons lichaam produceert in de cellen.

Magnesium malaat is dan ook een aanbevolen magnesium tegen vermoeidheid.

Magnesium malaat voor de spieren

Zoals hierboven ook al vermeld wordt magnesium malaat ook veel gebruikt als magnesium voor de spieren. Magnesium malaat wordt namelijk erg goed opgenomen door de spieren.

Toevoeging van vitamine B6

In sommige magnesium malaat supplementen is vitamine B6 toegevoegd. Vitamine B6 heeft de eigenschap dat het de opname van magnesium verbeterd. Een extra voordeel is dat B6 ook goed is voor de aanmaak van rode bloedcellen, cysteïne en het is goed voor de eiwitproductie.

Magnesium, een veelzijdig mineraal

Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het is bij meer dan 300 verschillende processen betrokken. Zoals al eerder vermeld op deze pagina kan magnesium helpen tegen vermoeidheid en is het goed voor de spieren. Magnesium is onder andere ook goed voor:

  • Is van belang voor het behoud van sterke botten
  • Draagt bij aan het functioneren van het geheugen
  • Is goed voor het concentratievermogen en de leerprestaties
  • Is van belang voor de opbouw van sterke tanden en draagt bij aan een sterk gebit
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
  • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
  • Speelt een rol bij het opbouwen van het lichaamseiwit
  • Helpt bij het handhaven van een normale balans tussen de water- en mineralenhuishouding

Magnesium in onze voeding

Magnesium is best rijk vertegenwoordigd in onze voeding. Echter zijn dit vaak anorganische vormen. Dat komt omdat onze voeding (de planten) voornamelijk anorganische vormen kan opnemen. Want dit zijn de vormen die het meest in de bodem voorkomen. Deze vormen hebben een lage biologische beschikbaarheid waardoor ons lichaam het minder goed opneemt.

Dat is ook de reden dat magnesium uit voeding minder goed wordt opgenomen dan magnesium uit supplementen. Een magnesium supplement kan daarom ook een goede aanvulling zijn in ons voedingspatroon.

Verschillende vormen van magnesium

Magnesium is beschikbaar in verschillende vormen. De bekendste vorm als magnesium supplement is magnesium citraat. Ander veel voorkomende vormen zijn magnesium bisglycinaat, tauraat, chloride, oxide en natuurlijk de in dit artikel besproken malaat.

Magnesium is in alle vormen hetzelfde. De vorm kan zich alleen onderscheiden door de stof waar aan het gebonden is.

Magnesium bisglycinaat onderscheidt zich doordat ons lichaam de stof ziet als een aminozuur. Hierdoor heeft het geen concurrentie van andere mineralen. Mineralen worden namelijk opgenomen via transporters. Wanneer je lichaam meerdere mineralen tegelijkertijd moet opnemen dan kan het de opname van magnesium belemmeren. Omdat ons lichaam bisglycinaat ziet als aminozuur hoeft het de mineralencompetitie niet aan te gaan.

Minder goede magnesium vormen zijn oxide, chloride en magnesiumsulfaat. Deze magnesiumvormen hebben een lage biologische beschikbaarheid en zijn hierdoor instabieler in ons lichaam. Zo is van magnesium oxide bekend dat een deel achter kan blijven in het lichaam. Dit trekt vervolgens water aan waardoor je last kunt krijgen van dunne ontlasting. Deze minder goede magnesiumvormen komen we vaker tegen in de goedkopere magnesium supplementen.

Poeder, tabletten of een vloeibare magnesium?

Naast al die verschillende magnesiumvormen kun je ook nog kiezen uit verschillende toedieningsvormen. Magnesium malaat bieden we aan in poeder- en in een tabletvorm.

Magnesium tabletten zijn over het algemeen wat makkelijk toe te dienen dan een poeder. Een tabletje neem je snel in met een slok water en er is verder weinig gedoe. Maar niet iedereen vindt het slikken van een tablet even makkelijk. Heb je moeite met het slikken van een tablet dan kan een magnesiumpoeder een goede oplossing zijn.

Een magnesiumpoeder moet wel even aangemaakt worden met water of een andere koude drank. Iets meer werk, maar het drinkt wel makkelijk weg. Een andere bijkomend voordeel is dat je makkelijk de gewenste hoeveelheid kan doseren.

Nog een pluspunt van een magnesiumpoeder ten opzichte van tabletten is dat het vaak uit puur magnesium bestaat. Magnesium tabletten worden vaak opgevuld met een vulstof en voor het tabletteren zijn ook grondstoffen nodig. In de meeste gevallen zijn dit natuurlijke hulpstoffen.

Magnesiumpoeders zijn vaak direct opneembaar omdat het weinig tot geen hulpstoffen bevat. Tabletten moeten eerst uit elkaar vallen en dit gebeurt niet bij iedereen even efficiënt.  

In onze webshop bieden we ook vloeibare magnesium supplementen aan. Echter is er nog geen vloeibare magnesium in malaatvorm beschikbaar.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten