Foliumzuur en bloedarmoede: de belangrijke rol van vitamine B11 in gezond bloed 

Bloedarmoede is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door een tekort aan gezonde rode bloedcellen in het bloed. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een belangrijke voedingsstof die kan bijdragen aan een normale bloedvorming en het behoud van gezond bloed. In deze blog gaan we dieper in op de relatie tussen foliumzuur en bloedarmoede en bespreken we hoe foliumzuur kan ondersteunen bij het behoud van gezond bloed. 

Foliumzuur en bloedarmoede 

Een tekort aan foliumzuur kan een een normale bloedvorming belemmeren. Foliumzuur is een vitamine B die nodig is voor de aanmaak van nieuwe cellen, waaronder rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur kan negatieve effecten hebben, omdat het lichaam niet genoeg rode bloedcellen kan aanmaken. Een verslechterde bloedvorming kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en andere symptomen. 

Foliumzuur en gezond bloed 

Foliumzuur ook een belangrijke rol bij het behoud van gezond bloed. Foliumzuur is betrokken bij de productie van nieuw DNA, de genetische code van het lichaam, die nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast helpt foliumzuur ook bij het reguleren van homocysteïne, een aminozuur dat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Citrusvruchten, voor het binnenkrijgen van foliumzuur.


 

Foliumzuur en hart- en vaatziekten 

Naast het reguleren van homocysteïne, zoals eerder vermeld, speelt foliumzuur ook een belangrijke rol in het gezond houden van het hart. Dit kan weer helpen bij het verminderen van de opbouw van aanslag in de bloedvaten, waardoor het risico op hartaanvallen en beroertes wordt verlaagd. Het wordt aanbevolen dat volwassenen dagelijks 400 microgram foliumzuur innemen. Maar raadpleeg altijd uw arts voordat u supplementen gaat gebruiken om uw dosering te bepalen. 

foliumzuur supplement bloed armoede

Foliumzuur en het risico op bloedarmoede bij vegetariërs en veganisten 

 Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben een verhoogd risico op bloedarmoede omdat ze vaak minder ijzer en vitamine B12 binnenkrijgen dan mensen die wel vlees eten. Foliumzuur kan echter helpen bij het verminderen van het risico op bloedarmoede bij vegetariërs en veganisten, omdat het kan helpen bij het aanmaken van nieuwe rode bloedcellen. Het is belangrijk dat vegetariërs en veganisten voldoende foliumzuur binnenkrijgen via voedsel of supplementen om een gezond bloedbeeld te behouden. Raadpleeg altijd u arts voordat u supplementen gaat gebruiken om uw dosering te bepalen. 

Bekijk de foliumzuursupplementen

Hoe krijgt u foliumzuur binnen? 

Foliumzuur is te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bonen, noten, citrusvruchten en volkoren producten. Het kan ook worden ingenomen als een supplement. Als u moeite heeft om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via uw dieet, kunnen foliumzuur supplementen een goede optie zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen en kunnen helpen om tekorten te voorkomen

Conclusie 

Foliumzuur heeft een belangrijke rol in het gezond houden van het bloed. Daarom is het belangrijk voldoende van deze stof binnen te krijgen. Kijk voor meer informatie en producten op onze website.

Foliumzuur supplementen van Orthokliniek