Omega 3 visolie | Bron van EPA en DHA

Omega 3 visolieOmega 3 visolie zijn meervoudige en onverzadigde vetzuren. Ons lichaam is niet in staat om deze vetzuren zelf aan te maken. We zijn daarom volledig afhankelijk van de voeding die we binnenkrijgen.

De Omega vetzuren verkrijgen we voornamelijk uit vette vis. De Gezondheidsraad adviseert om eens per week een vette vis te consumeren. Helaas is uit onderzoek gebleken dat slechts 20% van de bevolking deze dosering haalt. Een visolie supplement is daarom voor de meesten een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding.

In onze assortiment vind je de beste visolie supplementen. Klik voor meer informatie op de producten of scroll iets naar beneden voor een beknopte samenvatting.

 • Bi Omega 1000: De Bi Omega serie van Biotics wordt als een van de betere Omega 3 Visolie supplementen ervaren. De vetzuren worden goed opgenomen en bevatten hoge concentraties EPA en DHA. Bi Omega kenmerkt zich door de ongeëvenaarde zuiverheid en de laagste gehalte aan verontreinigingen. Deze visolie boert ook niet op.
 • Bi Omega 500: Bi Omega 500 is het broertje van Bi Omega 1000. Het heeft dezelfde eigenschappen, alleen de doseringen zijn gehalveerd. Bi Omega 500 is door de lagere doseringen ook geschikt voor kinderen.
 • Bonusan Omega 3 Forte: De Omega 3 visolie van Bonusan kenmerkt zich door het MSC-keurmerk. Omega 3 Forte wordt gemaakt van koolvisolie en deze vis wordt duurzaam gevangen en verwerkt. Het keurmerk garandeert dat het ecosysteem zo minimaal mogelijk beschadigd wordt.
 • Bonusan Omega 3: Dit product van Bonusan is de goedkoopste visolie in ons assortiment. Omega 3 van Bonusan is buitengewoon puur door een geavanceerd zuiveringsproces. Voor dit product worden geen bedreigde vissoorten gebruikt.
 • NTM Mega Fresh: Dit product van Nutramin bevat verse en ongeraffineerde visolie. De visvangst vindt plaats in de Noord-Atlantische oceaan en wordt binnen 75 minuten gecapsuleerd.
 • Trimare Plantina: Trimare Plantine is verkrijgbaar in een voordeelverpakking van 120 capsules. De omega 3 visolie bevat hoge concentraties omega 3 vetzuren en heeft een hoge graad van zuiverheid. Plantina laat het product zelfs testen op nieuwe milieustoffen waar nog geen wettelijke voorschriften voor zijn.

Wat is een Omega 3 vetzuur?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige en onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn:

 • Alfa-linoleenzuur (ALA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)

EPA en DHA zijn omega 3 vetzuren die we voornamelijk in visolie terugvinden. ALA vinden we voornamelijk in plantaardige oliën zoals in lijnzaadolie en chiazaadolie. Je vindt ALA in kleine hoeveelheden ook terug in vlees en bladgroente. Optimal EFAs van Biotics is een product dat zowel ALA als EPA en DHA bevat.

Vette vis bevat meer Omega 3 visolie

Voornamelijk vette vis is een goede bron van Omega 3 visolie. Enkele voorbeelden zijn: haring, zalm, forel, sardines en makreel. Deze vissen zijn zelf ook niet in staat om EPA en DHA aan te maken. De vissen halen de vetzuren uit algen. Witte en magere vissoorten bevat ook visvetzuren, alleen veel minder dan de vette soorten.

Omega 3 visolie voor vegetariërs

Als vegetariër eet je geen vlees of vis. Voor deze groep is een Omega 3 supplement extra aan te bevelen omdat het veel lastiger is om voldoende Omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Gewone visolie supplementen zijn niet vegetarisch omdat het afkomstig is van vissoorten. Voor vegetariërs zijn er plantaardige Omega 3 capsules. Deze capsules zijn gemaakt van algenolie en daarmee 100% vegan.

Waar is Omega 3 visolie goed voor?

Omega 3 Visolie is gezond. Het speelt een rol bij diverse processen in ons lichaam. De gezondheidsvoordelen kunnen alleen behaald worden bij een bepaalde hoeveelheid EPA en DHA.

 • Goed voor de hersenen (DHA)
 • Goed voor het hart (dagelijkse inname 250 mg EPA en DHA)
 • Houdt je normale bloeddruk in stand (dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA)
 • Ondersteunt het gezichtsvermogen (dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA)
 • Instandhouding van normale triglyceriden gehalten in het bloed (DHA)

Ook de foetus en zuigelingen hebben baat bij omega 3 visolie. De inname van DHA door een zwangere of door een moeder (bij borstvoeding) wordt doorgegeven aan de (toekomstige) kleine. Dit draagt bij aan de normale ontwikkelingen van de hersenen.

Er zijn wetenschappers die meer gezondheidsvoordelen toeschrijven aan Omega 3 vetzuren. Hier wordt nog volop onderzoek na gedaan.

Essentiële vetzuren

We noemen een mineraal, vitamine of vetzuur essentieel zodra ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Aanvankelijk werd aangenomen dat alleen ALA essentieel is. Echter is de omzetting van ALA naar EPA en DHA inefficiënt. De meeste wetenschappers zijn dan ook van mening dat EPA en DHA ook als essentiële vetzuren moeten worden beschouwd.

Omega 3 in andere supplementen

Omega 3 is niet alleen in visolie te vinden. Je vindt het ook terug in levertraan capsules, krillolie en groenlipmossel.

Levertraan

Levertraan kennen we vooral van vroeger. Wanneer de 'R in de maand' zat kreeg iedereen dagelijks een lepel toegediend. Levertraan bevat ook vitamine A en vitamine D. Vroeger was de overdosering van potentieel toxische vitamine A een probleem. Dat was, na de vieze smaak, de reden dat steeds minder mensen levertraan gebruikten.

Tegenwoordig bevat levertraan een veilige dosis vitamine A en wordt het gezuiverd tot smaakloze capsules. Levertraan wint ook steeds meer aan populariteit en we zien het product steeds vaker in het vitaminekastje staan.

Krillolie

Krillolie heeft best veel weg van visolie. In grote lijnen lijken ze dan ook op elkaar. Krillolie wordt gemaakt van krill. Dit is een klein garnaaltje dat in de wateren van Antarctica leeft. De krill garnaaltjes voeden zichzelf met plankton en algen. Zoals eerder al besproken zijn algen rijk aan alfa-linoleenzuur. Krill zet ALA om in DHA en EPA.

Krillolie is altijd duurzaam. De vangst in Antarctica staat onder toezicht van de Commision for the Conservation of The Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR).  Deze commissie zorgt er voor dat de vangst duurzaam en ecologisch verantwoord is. Dat heeft er toe geleid dat het Wereldnatuurfonds (WNF) krill benoemd als de minst beviste soort ter wereld. De biomassa komt hierdoor nooit in gevaar. Krillolie heeft ook antioxidatieve eigenschappen. Zo bevat krillolie astaxanthine en vitamine E.

Groenlipmossel

Groenlipmossel is een relatief nieuw product. De mossel kom alleen voor in de wateren van Marlborough Sounds in Nieuw Zeeland. De naam dankt de mossel aan de groene schelprand. Groenlipmossel bevat een uniek palet aan omega 3 vetzuren. Dit kunnen wel 30 verschillende vetzuren zijn. Zo vind je in dit product  de vetzuren ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA.

Voedingsadvies omtrent Omega 3 vetzuren

De Gezondheidsraad is de instantie in Nederland die voedingsadviezen geeft met betrekking tot alle producten. Ook voor ALA, EPA en DHA is een voedingsadvies samengesteld.

Voor ALA geldt het advies dat 1% van de calorieën van ALA afkomstig is. Voor vrouwen, met een geadviseerde inname van 2000 kilocalorieën, komt dit neer op 2 gram ALA per dag. Mannen hebben een geadviseerde kilocalorieën inname van 2500. Dat komt neer op 3 gram ALA per dag.

Voor EPA en DHA geldt een geadviseerde inname van 200 milligram Omega 3 per dag. Dit houdt niet in dat je elke dag een kleine stukje vis moet eten. Eens per week een portie vette vis is voldoende.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een Omega 3 visolie supplement?

Bij de aanschaf van een visolie supplement is het van belang om te kijken naar de hoeveelheid DHA en EPA in het supplement. Met name goedkopere supplementen laten deze informatie niet zien. Ze adverteren met 1000 mg visolie. Dit zegt niks over de kwaliteit van het product.

In ons eigen assortiment houden we niet alleen rekening met de hoeveelheid EPA en DHA maar ook met de manier van vangen en de zuiverheid van het product.

Bepaal ook voor jezelf welk supplement goed voor je is. Als je zelden tot nooit vette vis eet is een hoger gedoseerd Omega 3 visolie supplement beter dan een laag gedoseerd supplement. Dit geldt natuurlijk andersom als je zo nu en dan een vette vis consumeert.  Lees de productomschrijvingen voor meer informatie.

Meest gestelde vragen omtrent Omega 3 visolie

Omega 3 visolie is onder andere goed voor de hersenen, het hart, bloeddruk, gezichtsvermogen en instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.

Omega 3 is een verzamelnaam voor bepaalde vetzuren. De bekendste zijn ALA, EPA en DHA. EPA en DHA zijn de vetzuren die we terugvinden in visolie.

ALA is een Omega 3 vetzuur dat we vooral vinden in plantaardige oliën.

Bij aanschaf van een visolie supplement is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid EPA en DHA. Sommige producten adverteren met een hoeveelheid visolie. Dit zegt echter niks over de kwaliteit van het product.

Verder speelt duurzaamheid en zuiverheid een rol in het bepalen van het beste Omega 3 visolie supplement.

Onze voorkeur gaat uit naar Bi Omega 1000 van Biotics. Dit supplement is hoog gedoseerd en kenmerkt zich door ongeëvenaarde zuiverheid en de lage gehaltes aan verontreinigingen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten