Wat is astaxanthine?

We kunnen ons lichaam nooit optimaal behoeden tegen invloeden van buitenaf. Zonlicht, milieuverontreiniging, bestrijdingsmiddelen in onze voeding; we kunnen er niet omheen.  We willen ons, voor zover dat kan, wel zo goed mogelijk beschermen door voldoende antioxidanten tot ons te nemen. Een krachtige antioxidant is astaxanthine.

Antioxidanten heb je nodig om gezonde lichaamscellen en weefsels te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze antioxidanten houden de vrije radicalen in balans en moeten oxidatieve stress voorkomen. Je krijgt ze binnen door je gezonde, dagelijkse voeding. Voor extra aanvulling daarop kun je een voedingssupplement met astaxanthine nemen, een topper onder de antioxidanten.

Oxidatieve stress ontstaat door teveel vrije radicalen of te weinig antioxidanten. Dat is slecht voor je lichaamscellen. Antioxidanten bestrijden deze aanvallende moleculen. Wil je eerst meer weten over antioxidanten? In onze blog ‘Wat doen antioxidanten?’ lees je er alles over. 

Uit rode algen

Astaxanthine is een carotenoïde. Een biologische kleurstof die zalm, garnalen, kreeft, krab en flamingo’s hun rozerode kleur geeft. Andere carotenoïden in deze familie voorzien tomaten, paprika’s en wortelen van een mooie kleur.

Voor de productie van astaxanthine supplementen worden roodalgen gebruikt, die vol zitten met astaxantine. Deze algen hebben deze pigmentstof nodig om energie uit zonlicht te produceren. Ook zijn ze hierdoor beschermd tegen een te veel aan zonnestralen, zuurstof, luchtvervuiling en hoge temperaturen.

krab-astaxanthine

De microalg Haematococcus pluvialis, ook wel bloedregenalg genoemd, helpt je lichaam te verdedigen tegen vrije radicalen. Heb je hier namelijk een te grote hoeveelheid van dan kunnen er ontstekingen ontstaan en zelfs chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. Ook vroegtijdige veroudering van de huid en mogelijk de hersenen (die zeer vatbaar zijn voor oxidatieve stress) wordt tegengegaan.

Sterker dan vitamine C

Astaxanthine is een krachtige antioxidant. De werking is vele malen sterker dan vitamine C of vitamine E. Deze natuurlijke stof wordt dan ook tal van effecten toegeschreven die bijdrage aan de gezondheid van mensen. De opname in je lichaam is goed te noemen. Vrijwel alle organen en weefsels kunnen er gebruik van maken. Dit helpt onder andere de normale werking van het immuunsysteem, zo blijkt uit meerdere kleine studies.

Bescherming huid

Astaxanthine kan je huid van binnenuit beschermen tegen de zon en daarmee vroegtijdige huidveroudering tegengaan. Astaxanthine wordt ingezet voor anti-aging. Het vermindert de zichtbare tekenen van het ouder worden. Het is een sterkere antioxidant dan bètacaroteen. Dit product kan dus bijdragen aan een gezondere huid. Een grove of onregelmatige huidstructuur en de elasticiteit kunnen verbeteren. Ook heeft astaxanthine als antioxidant een ontstekingswerende functie. Je treft astaxanthine dan ook steeds vaker aan in huidproducten, vooral in collageen boosters.

Ogen

Deze antioxidant kan niet alleen je huid op een natuurlijke manier beschermen tegen ultraviolette straling maar ook je ogen. Bij vogels die algen eten wordt een grote hoeveelheid astaxantine aangetroffen in hun ogen. Dat is goed voor een scherpe blik en hoog vanuit de lucht kunnen jagen op een lekkere buit.

Antioxidanten helpen je ogen dus te beschermen tegen Uv-straling en luchtvervuiling. Er moet nog verder worden onderzocht of astaxanthine oxidatieve schade in de ogen kan tegengaan. Ook DHA, vitamine A, vitamine B2, zink, luteïne en zeaxanthine spelen een rol in het functioneren van het netvlies en dragen bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine hebben net als astaxanthine antioxidatieve eigenschappen.

Waar zit astaxanthine in?

Astaxantine komt voor in schaal- en schelpdieren, vis, flamingo’s en krill. Ze krijgen het binnen door het nuttigen van algen en plankton. Voor mensen wordt de stof uit rode algen gehaald, die speciaal daarvoor worden gekweekt. Ook door het innemen van krillolie kun je astaxanthine binnenkrijgen. In de voedingsindustrie wordt het gebruikt als natuurlijke kleurstof (E161j), onder andere in diervoeders. Kweekzalm en -forel voor menselijke consumptie krijgen voor een mooie roze kleur visvoer met synthetische astaxanthine te eten. Zo lijken ze verser en dat is goed voor de verkoop. 

Krillolie

Krillolie wordt gemaakt van krill. Dat is een heel klein garnaalachtig diertje. Het bevat naast veel omega 3-vetzuren ook fosfolipiden, choline, astaxanthine en vitamine E. Krillolie levert dus niet alleen de omega-3 vetzuren EPA en DHA op maar ook stoffen die helpen om de cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen door oxidatie van de cellen tegen te gaan. Dit vertraagt het verouderingsproces. Ook worden zo gezondheidsklachten voorkomen. Krillolie wordt verkocht in capsules en softgels.

Voedingssupplementen

Wil je astaxanthine als voedingssupplement kopen, let er dan op dat je natuurlijke astaxanthine koopt en geen synthetische astaxanthine. Wij verkopen alleen de natuurlijke astaxanthine waarbij de voedingsstof afkomstig is van de microalg Haematococcus pluvialis. Goede  gepatenteerde extracten zijn: AstaPure®, AstaReal® en BioAstin®. Je bent dan verzekerd van astaxanthine van de hoogste kwaliteit. Astaxanthine is veilig in gebruik tot 8 mg per dag.

astaxanthine-vitakruid

NB Vanwege de wetgeving rondom supplementen kan helaas geen (volledige) informatie worden verstrekt over astaxanthine en het gebruik ervan.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten