Wat kun je doen tegen cellulite?

Veel vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van en de meesten vinden dit verschrikkelijk. Cellulite (sinaasappelhuid) veroorzaakt vetophopingen, voornamelijk op de billen, dijen en bovenbenen. De huid ziet er gerimpeld of hobbelig uit en heeft putjes. Help, hoe kom je hier vanaf?!

Cellulite is een schoonheidsprobleem en gelukkig geen ziekte. Het maakt in feite niets uit als je het hebt. Je bent een van de velen (85 procent van de vrouwen heeft het) en het is niet iets om je voor te schamen. Maar als de zomer aanbreekt en de bikini weer uit de kast komt, is dat niet zo makkelijk en wordt het vaak toch wel iets om onzeker over te worden.

Wat is cellulite?

Bij cellulite is het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel flink toegenomen door een slechte toevoer van bloed en lymfevocht door onder andere vernauwde bloedvaten. Hierdoor worden afvalstoffen en vocht slecht afgevoerd. Eerst is de huid nog glad maar al snel komen ontsierende putjes en bultjes tevoorschijn. 

De vetcellen zwellen namelijk op, verharden en klonteren samen. De klompjes vetcellen worden door de huid heen omhooggeduwd en veroorzaken de verafschuwde deukjes en bobbels. Menig vrouw haat haar bobbelige huid en heeft er veel voor over om die lelijke putjes en bultjes eens en voor altijd te laten verdwijnen. Cellulite zien we vooral op de bovenbenen, billen en armen. Heb je veel last van cellulite dan kun je daarnaast ook last hebben van striae.

Om je probleemzones aan te pakken en een strakkere en gladdere huid te krijgen, kun je verschillende behandelingen en producten uitproberen.

Wat zijn de oorzaken van cellulite?

Cellulite is vaak een erfelijke kwestie. Ook hormonale veranderingen (bij het volwassen worden of na een zwangerschap), levensstijlfactoren en de structuur van het bindweefsel spelen een rol in het wel of niet ontwikkelen van cellulite. Een van de boosdoeners voor het ontstaan van cellulite is dus het hormoon oestrogeen. Daarom hebben mannen hier bijna geen last van. Dit komt mede omdat ze een lager vetpercentage en een andere bindweefselstructuur hebben dan vrouwen. Naarmate we ouder worden, hebben we ook meer kans op cellulite vooral door afname van de elasticiteit van de huid.

anti cellulite

Cellulite moet je trouwens niet verwarren met cellulites, dat is een ander probleem. Met cellulite wordt dus een sinaasappelhuid aangeduid. Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. De huid is ontstoken en vaak rood. Beide aandoeningen zijn bij ons in de kliniek te behandelen.

Wat te doen tegen cellulite?

Om vetophopingen tegen te gaan en een teveel aan vocht af te voeren, zijn er diverse manieren om cellulite te verminderen. Veelgenoemde oplossingen zijn: gezond en gevarieerd eten, voldoende beweging, crèmes, massage en medische behandelingen.  

Een gezonde leefstijl met een gezond dieet kunnen bijdragen aan een algehele verbetering van de huidconditie. En dat houdt in: voldoende groente en fruit, volkorenbrood, graanproducten, aardappelen, magere zuivelproducten, noten, eieren, vis en weinig suiker, vet en zout. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt voor een goede vochtbalans van je huid en een verbeterde elasticiteit.

Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging van belang. Dat is goed voor de spieren, de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen. Bewegen is tevens goed voor de vetverbranding en dus voor je figuur. Verlies je gewicht, en dus ook vet, dan is cellulite minder zichtbaar. Wandelen, fietsen, zwemmen en yoga zijn goede activiteiten om te ondernemen. Je kunt trouwens ook cellulite hebben zonder overgewicht te hebben. Roken, alcohol en stress verergeren een sinaasappelhuid.

Massage, zowel handmatig als machinaal, verbetert de doorbloeding en de vetten worden gelijkmatiger verdeeld. Het gaat dan met name om bindweefselmassage. De effectiviteit van crèmes en lotions is variabel. En dan zijn er nog medische behandelingen zoals lasertherapie, mesotherapie en liposuctie.

Cupping

Ook cupping wordt ingezet tegen cellulite. Hierbij zet de specialiste cups op je huid die zich vacuümzuigen. Deze kunnen vervolgens op één plek worden gehouden, met een cirkelvormige bewegingen over de huid worden bewogen of met een pulserende beweging op de huid worden geplaatst. Doel is om de bloedsomloop en het bindweefsel te activeren en zo cellulite te verminderen of minder zichtbaar te maken. Het verstevigt en verstrakt in ieder geval je huid. Je kunt deze techniek met siliconen cellulite cups ook zelf thuis doen.   

Lymfedrainage behandeling

Naast bovenstaande tips en behandelmethodes kun je ook kiezen voor een lymfedrainage behandeling om cellulite te verminderen. Deze behandeling bieden wij aan in onze eigen kliniek. Het doel van lymfedrainage is om afvalstoffen en overtollig vocht uit je lichaam af te voeren. Door een traag lymfestelsel of een lymfestelsel dat slecht functioneert, kan cellulite verergeren.  

Wij voeren de lymfedrainage uit met de Lymphomed. Dit apparaat meet de lymfe en ontdekt of er blokkades zijn. Is dit het geval dan kan een kuur worden gevolgd om de lymfevaten te reinigen. Het lymfestelsel wordt daarmee geactiveerd, het lymfevocht wordt weer goed afgevoerd en de vochtophopingen en zwellingen verdwijnen snel. Dit zorgt voor een gladdere huidtextuur.

De Lymphomed heeft een speciaal programma voor de behandeling van cellulite. Ons anti-cellulite programma start dan ook met enkele lymfedrainage behandelingen. Daarna programmeren we het anti-cellulite programma op het medische apparaat, een harde massage om de verkleefde vetcellen los te maken. Zowel de lymfedrainage als het anti-cellulite programma duren beide 45 minuten. Ons advies luidt om twee keer week een behandeling te ondergaan voor het beste resultaat. De kosten bedragen 47,50 euro per behandeling. Deze kan (deels) vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor het anti-cellulite programma? Dat kan via tel. 0541-294885 of info@orthokliniek.com. De afspraken kunnen alleen plaatsvinden in onze kliniek in Ootmarsum. 

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten