Champignons: heel gezond en weinig calorieën
Paddenstoelen en de herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In herfstgerechten komen ze uitstekend tot hun recht. Champignons zijn de meest gegeten paddenstoelen. Ook tijdens je BioHCG kuur hoef je champignons zeker niet te laten staan. Integendeel, ze zijn caloriearm dus zou je ze wel elke dag mogen eten.
Champignons bevatten heel weinig calorieën maar zitten wel vol gezonde voedingsstoffen. Dat is fijn als je wilt afvallen. Vezels treffen we in ruime mate aan en daarnaast vitamines, mineralen en eiwitten. Champignons zijn dan ook veelgevraagd. In Nederland worden ze het hele jaar door in grote hoeveelheden gekweekt.
Voedingswaarde
Champignons zijn heel gezond. Eet je 100 gram champignons dan krijg je slechts 16 kilocalorieën binnen. Vet en koolhydraten zitten er nagenoeg niet in en champignons bestaan voor meer dan 90% uit water. Gewicht verliezen met champignons is dan ook geen enkel probleem. Van champignons word je gewoon niet dik.
In champignons zitten de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), C, D (ambachtelijk geteelde paddenstoelen) en E en de mineralen selenium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, calcium, jodium, natrium, koper en zink. Vooral de vitamines B2 (bijna 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), B3 (bijna 40% van de ADH) en B5 (42%) zijn goed vertegenwoordigd, evenals de mineralen koper (66,7% van de ADH), fosfor (15%) en ijzer (15%). Ze passen dan ook goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.
B5 bevordert de energiestofwisseling, draagt bij tot normale mentale prestaties en helpt bij vermoeidheid. B3 ondersteunt ook het energieniveau, houdt de huid gezond en is goed voor de leerprestatie, het concentratievermogen en het geheugen. Koper heeft een positieve invloed op je immuunsysteem, beschermt cellen tegen oxidatieve schade en is goed voor het zenuwstelsel. Fosfor is onder andere van belang voor sterke botten, helpt energie vrij te maken uit voeding en is belangrijk voor een sterk gebit.
Veelzijdig
Met champignons kun je alle kanten op. Ze zijn heel smaakvol. Je kunt ze gebruiken voor je ontbijt, lunch of avondeten. Het is lekker om ze te bakken, koken of in de oven te bereiden. Ze passen uitstekend in vegetarische gerechten. De grootste champignons hebben de meeste smaak. Kastanjechampignons hebben een nootachtige smaak en smaken romiger dan hun witte broertjes. Ook zijn ze langer houdbaar. Maak de champignons schoon met een borsteltje. Water zuigen ze op als een sponsje. Bij het bereiden, slinken paddenstoelen erg.
Gerechten
Een omelet met champignons en Italiaanse kruiden smaakt heerlijk. Of maak een bouillon met champignons, bak ze met knoflook en een klein beetje peper en zout als bijgerecht, maak een biefstukje met sjalotjes en champignons of wok ze met prei en walnoten. Tijm en champignons gaan ook goed samen.
Op onze site is onder het kopje BioHCG recepten een lekker recept te vinden met deze paddenstoelen: gevulde champignons uit de oven met als vulling kip, ui en prei en geserveerd met sla en taugé.
Niet rauw
Eet champignons niet rauw. In champignons zit de stof agaritine. Agaritine is giftig voor mensen en mogelijk zelfs kankerverwekkend. Bij verhitting wordt deze stof grotendeels afgebroken.
Soorten paddenstoelen
Naast champignons bestaan er natuurlijk nog heel veel meer paddenstoelensoorten. In Nederland komen wel vijfduizend soorten voor. Enkele bekende zijn: oesterzwam, shiitake, portobello, eekhoorntjesbrood, cantharel, reishi paddenstoel, fluweelpootje, beukenzwam en geschubde inktzwam. Niet alle paddenstoelen, de vruchten van schimmels, zijn eetbaar. Sommigen zijn zelfs heel giftig.
Paddenstoelen zijn een bron van B-vitamines maar arm aan vitamine A. Gekweekte paddenstoelen bevatten weinig vitamine en D. Wat betreft riboflavine, niacine en panththeenzuur kun je verse paddenstoelen vergelijken met vlees. Vandaar dat ze populair zijn onder veganisten en vegetariërs. Voor mineralen zijn ze onder andere een bron van kalium, fosfor, koper en ijzer.
Andere paddenstoelen
Oesterzwammen smaken een beetje pittig. Ze bevatten niet zoveel vocht als champignons en slinken dus bijna niet bij het bakken. De oesterzwam is goed voor een grote hoeveelheid B2 en B3 (bijna een derde van je ADH). Dat is onder andere goed voor het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam. Ook B1 en B11 en de mineralen kalium, fosfor en ijzer zijn in een redelijke hoeveelheid vertegenwoordigd. Eet je 100 gram oesterzwammen dan levert dit 33 kcal op. Legt oesterzwammen nooit in de buurt van citrusfruit want dan worden ze snel slecht.
Shiitake blinkt uit in de hoeveelheid koper (573 % van de ADH) en selenium (83,9) en vezels. Ook de vitamines B2, B3, B5 (438) en B6 en B11 zijn noemenswaardig. Selenium ondersteunt de afweer van je lichaam en is goed voor je haren en nagels. Koper ondersteunt ook het immuunsysteem, levert een bijdrage als antioxidant en is belangrijk voor het energiemetabolisme. Shiitake wordt veelal gebruikt in Aziatische gerechten. Ook worden deze paddenstoelen in Azië gebruikt als medicijn. Hun geneeskrachtige weerstand zou onder andere goed zijn voor de weerstand en het tegengaan van ontstekingen.
Portobello’s zijn zeer grote kastanjechampignons. Door hun grote hoed worden deze meestal gebruikt om een vulling in te stoppen en te bereiden in de oven. In Amerika, waar ze vandaan komen, worden ze veel gebruikt op de barbecue. De portobello krijgt een hoog cijfer voor vitamine B3, B5, koper en seleen en antioxidanten. Portobello’s bevatten tevens veel kalium. Dat is goed voor je bloeddruk, spieren en zenuwstelsel.
Eekhoorntjesbrood groeit overal in de Europese bossen. Deze soort wordt niet gekweekt. In het wild komt eekhoorntjesbrood veel voor in Frankrijk en Italië. Je kunt deze paddenstoel ook gedroogd kopen. Eekhoorntjesbrood wordt ook wel porcini genoemd. Het is een echte delicatesse. In deze paddenstoelen vind je ook verschillende soorten B-vitamines en vitamine C. Evenals kalium, fosfor en ijzer.
De cantharel is vooral geliefd in Frankrijk. De paddenstoel heeft een beetje een peperachtige smaak en ruikt enigszins naar abrikoos. In cantharels zitten 20 kcal per 100 gram. Bij inname voorzie je je lichaam onder andere van de vitamines B2, B3, B11 en C en kalium en koper. Ook deze paddenstoel is rijk aan antioxidanten. Een andere naam voor cantharel is hanenkam.
Voedingssupplementen
Paddenstoelen kun je vers of gedroogd gebruiken. Ze worden ook verwerkt in voedingssupplementen. In ons assortiment tref je bijvoorbeeld Vitals Vitamine D1000 IE Biologisch aan. Deze vegan vitamine D is gemaakt van biologisch geteelde champignons. In champignons komt ergosterol voor. Dit is een provitamine voor vitamine D2. Dit wordt met behulp van zonlicht (of eventueel speciaal uv-licht) omgezet in vitamine D. Dit product is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Vitals True Superfood heeft een brede aanvulling van nutriënten uit plantaardige en biologische superfood. Het bevat onder andere paddenstoelen. Daarnaast zitten er diverse soorten fruit, groente, kiemen, greens en enzymen in.