Pau d'Arco

Pau d'Arco wordt al honderden jaren gebruikt door de indianen uit Midden- en Zuid Amerika. De indianen gebruikten Pau d'Arco voor verschillende aandoeningen, waaronder diverse infectieziekten. Tegenwoordig wordt Pau d'Arco ook steeds vaker in de Westerse wereld gebruikt.

In ons assortiment vind je diverse Pau d'Arco supplementen. Zo is het verkrijgbaar als (lapacho) thee en ook als Pau d'Arco capsules of tabletten. Het is maar net wat je prettiger vindt.

Pau d'Arco Boom

De Pau d'Arco Boom is een enorme boom die wel 30 tot 40 meter hoog kan worden en kan een diameter hebben van wel 3 meter. Het groeit in de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid Amerika. De indianen in deze gebieden gebruikten de binnenbast van de boom. 

Werkzame stoffen in Pau d'Arco

De werkzame stoffen in Pau d'Arco zijn: Lapachol, lapachenole, xyloïdine, alpha lapachone, beta lapchone, tabebuïne, bioflavonoiden (quercitine) en methylanthrachinonen.

De boom staat bekend om zijn stevige en duurzame hout. Dat komt omdat het goed bestendig is tegen insectenvraat en schimmels. Dit komt door de aanwezigheid van quinonen. Misschien ken je quinonen ook wel van Vitamine K en Co-enzym Q10? In de bast van de Pau d'Arco Boom zijn meer dan 20 quinonverbindingen gevonden. 

Lapachol maakt samen met Beta-lapachol deel uit van de groep naftoquinonen. Dit is een zeldzame groep quinonen. Pau d'Arco bevat ook nog eens anthraquinonen. Het maakt Pau d'Arco bijzonder dat het beide groepen quinonen bevat. Deze synergie is belangrijk bij de werking van Pau d'Arco.

Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van Pau d'Arco. 

Pau d’Arco bijwerkingen

Over het algemeen heeft Pau d'Arco weinig tot geen bijwerkingen. Het is namelijk toxisch voor gemuteerde cellen, bacteriën, virussen, parasieten en andere micro-organismen. Bijwerkingen (misselijkheid) treden eigenlijk alleen op bij pure lapachol in zeer hoge doseringen. Deze doseringen worden zelfs bij insteief gebruik van het extract niet bereikt.