Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 wordt ook wel Pyridoxine genoemd. Het is onderdeel uit het Vitamine B Complex. Vroeger dacht men dat er maar één Vitamine B was. Pas later kwam men erachter dat 8 verschillende soorten B Vitamines zijn. Elk met zo zijn eigen voordelen en aanbevolen hoeveelheden.


Waar is Vitamine B6 goed voor?

Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand, spijsvertering, reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei. Vitamine B6 speelt daarnaast ook een rol in diverse processen. Samengevat is het goed voor:

  • Gunstig voor de eiwitstofwisseling
  • Zorgt voor een goede weerstand door de positieve werking op het immuunsysteem
  • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • Reguleert de activiteit van verschillende hormonen
  • Ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes
  • Activeert je natuurlijke energie in het lichaam
  • Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

Vormen van Vitamine B6

De chemische naam van Vitamine B6 is pyridoxine. Ook wordt het wel pyridoxal of pyridoxamine genoemd. Wanneer dit met fosfaat is gekoppeld dan heet het pyridoxinefosfaat, pyridoxaminefosfaat of pyridoxalfosfaat.

In supplementen wordt het vaak aan chloride gekoppeld en heet het pyridoxine hydrochloride. Deze vormen zijn uitwisselbaar en werken in het lichaam hetzelfde.

Te veel of te weinig Vitamine B6

Een Vitamine B6 tekort komt in Nederland niet vaak voor. Langdurige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeingen en een verminderde weerstand.

Te veel Vitamine B6 kan leiden tot perifere neuropathie. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel met gevoelloosheid, zenuwpijn en tintelingen als gevolg. Het is daarom altijd belangrijk om je te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Deze geadviseerde hoeveelheden komen uiteraard niet in de buurt zodat een 'overdosis' kan ontstaan. Dit geldt voor alle vitamines.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten