Probiotica tijdens antibiotica

Tijdens een antibioticakuur kunnen probiotica een goed hulpmiddel zijn. Zo bieden deze je darmflora, die niet houdt van antibioticum, mogelijk snel de kans zich te heropbouwen.

Antibioticum is een kampioen in het bestrijden van bacteriële infecties. Nadeel van het gebruik van antibioticum is dat niet alleen de ziekmakende bacteriën worden gedood maar ook de goede bacteriën. En dat merk je onder andere aan je stoelgang en je weerstand.

Probiotica supplementen tijdens een antibioticakuur

De volgende drie supplementen zijn goed te combineren en te gebruiken tijdens een antibioticakuur:

Verstoorde harmonie

In een gezond microbioom zijn de schadelijke bacteriën en de gunstige bacteriën in evenwicht. Een antibioticakuur doodt zowel de goede als slechte bacteriën. En dat kan zorgen  voor een disbalans in je darmen. Tijd om je darmflora te herstellen.

Je spijsvertering heeft hiervan te lijden. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of harde ontlasting, een schimmelinfectie en een vitaminetekort. Ook je immuunsysteem verzwakt als er geen stabiliteit in je lichaam is.

Vooral antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) komt veel voor tijdens antibioticagebruik. Eén op de vier mensen heeft hier last van. Dit betreft vooral oudere mensen. En ook als je geen last heb van diarree is de hoeveelheid en diversiteit van bacteriën in je darmflora na een antibioticakuurtje drastisch verminderd. Dit kan zorgen voor terugkerende infecties.

Probiotica inzetten

Een gezonde darmflora is heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Je kunt je darmflora beschermen tegen het antibioticum of het verstoorde evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën weer herstellen door tijdens de antibiotica een probioticakuur te gebruiken.

Door als je start met je antibioticumkuur tegelijk ook te starten met probiotica wordt het microbiële evenwicht in de darmen vanaf het begin minder verstoord en loop je bijvoorbeeld minder risico op het krijgen van diarree.

antibiotica

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën of gisten) die van nature in de darmen voorkomen. Dat kunnen onder andere veel voorkomende bacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën zijn. Bij voldoende inname kunnen deze voordeel opleveren voor je gezondheid. Ze vullen de goede bacteriën aan en helpen bij de vertering van voedingsstoffen, zorgen voor een goede stoelgang en versterken je immuunsysteem. Dat zorgt mede weer voor het voorkomen van nieuwe infecties. De schadelijke bacteriën worden verdrongen.

Je darmflora helpen

Om je darmflora van buitenaf te versterken, kun je zelf gezond en gevarieerd eten. En dat betekent voeding met probiotica en prebiotica. Probiotica voor gezonde darmbacteriën zitten in yoghurt, zuurkool, kefir, augurken, Veel groente en fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en zaden eet je voor je dagelijkse portie prebiotica. Met deze vezelrijke producten zorg je voor voeding voor de goede bacteriën in de darm. Die kunnen zich zo vermeerderen of actiever worden. Wees voorzichtig met sterk bewerkte producten en (toegevoegde) suiker. Daar zijn slechte bacteriën namelijk dol op. Lukt het je niet om voldoende gefermenteerde voeding en vezels binnen te krijgen via voeding dan kan een hoogwaardig probioticum tijdens het gebruik van antibiotica een welkome aanvulling zijn om de balans in je darmflora weer op te bouwen.

Probiotica tijdens kuur

Tijdens een antibioticumkuur kun je veilig probiotica innemen. Het wordt aangeraden om de probiotica ten minste twee uur na het antibioticum in te nemen. Bij voorkeur doe je dit bij een maaltijd. Dit doe je gedurende de gehele kuur.

Na de kuur is het verstandig nog 1 à 2 weken door te gaan met de probiotica. Ben je gelijk gestart met een probiotica kuur tijdens een antibioticum? Het is ook mogelijk om te starten met probiotica na antibiotica.

Meerdere bacteriestammen

Besluit je probiotica tijdens antibioticagebruik te slikken, zorg er dan voor dat het probiotica supplement dat je kiest meerdere bacteriestammen bevat. Die ondersteunen elkaar en dat is goed voor de werking ervan. Omdat de darmflora van ieder mens verschillend is, kunnen sommige bacteriestammen effectiever zijn dan andere. De hoeveelheid die je inneemt, is natuurlijk ook van belang, evenals de kwaliteit van het product. De probiotica moeten levend de darmen kunnen bereiken en daar kunnen overleven.  Een probiotica gecombineerd met een prebiotica werkt efficiënter.

Om diarree te voorkomen bij antibioticumgebruik kan het beste een probiotica supplement met de bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG worden ingezet. Sommige bacteriën (lactobacillen) zijn in staat vitaminen (vitamine K, B-vitamines) te produceren en de opname van mineralen te ondersteunen.

In het begin kunnen probiotica zorgen voor spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen en winderigheid. Dat moet na enige dagen overgaan.

Welke probiotica kies je?

Er zijn heel veel verschillende probiotica op de markt. Omdat iedereen een uniek microbioom heeft, is het moeilijk aan te geven welke je moet nemen, in welke hoeveelheid en hoe lang. Een eensluidend advies voor een behandeling met probiotica is er dan ook niet. Blijkt het ene probioticum niet te werken bij jou, probeer dan een ander om verbetering te bewerkstelligen. Had je al voor de antibioticumkuur een slechte stoelgang dan duurt het herstel van je darmflora mogelijk wat langer.

Er zijn probiotica speciaal voor vrouwen, kinderen, senioren en zwangere vrouwen. Wij verkopen probiotica in poedervorm, capsules, tabletten en in vloeibare vorm. Eén van onze best verkochte probiotica supplementen is Bonusan Bacteri 17 met maar liefst zeventien verschillende bacteriestammen. De probiotica is verpakt in sachets voor optimale bescherming. Pro Gut van Nutramin is zeer geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor of last hebben van allergieën.  De Orthovitaal Bioflora kuur 100 miljard is een hooggedoseerde probioticakuur van 14 dagen.

Bronnen:

https://www.orthokennis.nl/artikelen/probiotica
https://www.sohf.nl/blog/darmflora-herstellen-na-antibiotica-met-deze-5-tips
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/welke-probiotica-kun-je-het-best-gebruiken-naast-een-antibioticakuur

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten