Hoe snel werken probiotica?

Probiotica kunnen je gezondheid positief beïnvloeden wanneer je darmflora uit balans is geraakt. Goede bacteriën en gisten zijn belangrijk voor je darmen en bij extra inname zul je dat na enige tijd merken.

In je darmen leven biljoenen bacteriën. Is je darmflora in balans? Dan zijn de goede en slechte bacteriën in evenwicht. Is je darmflora uit balans en nemen schadelijke bacteriën het roer over dan is het tijd om in te grijpen. Naast gezonde voeding vol vezels kun je probiotica vol goede bacteriën gebruiken om je darmflora te herstellen.

Wanneer gaan de goede bacteriën werken?

Het effect van probiotica supplementen is per persoon verschillend. Hierbij spelen een rol welke probiotica je slikt, wat je symptomen zijn en wat je omstandigheden zijn. Ieder mens heeft immers een unieke samenstelling van darmbacteriën.

Het is belangrijk om het probiotica poeder of de probiotica tabletten ten minste enkele weken dagelijks te gebruiken. Het maximale effect wordt meestal na vier tot zes weken bemerkt. Het beste kun je nog wat langer doorgaan met het gebruik van probiotica. Je darmflora heeft echt wel enige tijd nodig om zich te herstellen. Ook als je klachten al over zijn, is je darmmicrobioom niet gelijk weer in balans.

Het gaat de goede kant op als je weer regelmatig een normale ontlasting produceert. Minder gasvorming, een minder opgeblazen gevoel, beter slapen en goed in je vel zitten zijn ook tekenen dat de probiotica bacteriën werken.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën en gisten). Bij inname van voldoende hoeveelheden werken ze bevorderend voor je gezondheid. Goede probiotica bevatten verschillende soorten bacteriestammen, het liefst minstens acht verschillende, en ze zijn te vinden in supplementen en voeding. De meest voorkomende stammen zijn van de soorten lactobacillus en bifidobacterium.

Voedingsmiddelen vol probiotica zijn: yoghurt, salami, misosoep, tempeh, zuurkool, rauwmelkse kaas (zoals boerenkaas of brie) en augurken.

Bonusan bacteri 17

Daarnaast is het van belang om voeding met veel vezels te eten. Vezels zijn goed voor de bacteriën in je darmen. Die geeft je zo voeding. Je hebt dan minder last van verstopping en diarree. Of kies voor een vezel supplement om de bacteriën in je darmen doeltreffend te voeden zodat ze zich kunnen vermeerderen.

Wanneer probiotica?

Als je darmflora ontregeld is, merk je dat snel. Je krijgt last van winderigheid, een zere buik, diarree of obstipatie. Dit kan onder andere komen door voeding met weinig vezels, vette voeding, veel suiker, weinig bewegen en stress.

Met alleen voeding kom je vaak niet ver omdat veel bacteriën doodgaan door de zuurtegraad in je spijsverteringsstelsel. Probiotica supplementen zijn bestand tegen maagzuur en gal en overleven de weg naar je maag wel. De beste voedingssupplementen tegen maag- en darmklachten bevatten meerdere bacteriële stammen. In de meeste supplementen zitten per portie 1 tot 10 miljard KVE’s (kolonievormende eenheden). De KVE’s geven aan hoeveel levensvatbare bacteriekiemen een probiotica supplement bevat.

Gezondheidsvoordelen

Probiotica kunnen helpen de darmflora te herstellen na ziekte of een antibioticakuur. Antibiotica vernietigen niet alleen de slechte bacteriën in je darmen maar ook de goede. Probiotica zorgen weer voor het aanvullen van verschillende soorten bacteriën. Het is daarom verstandig om probiotica na antibiotica te nemen.

Probiotica zijn veilig in gebruik voor de meeste mensen. In het begin kun je wat last hebben van gasvorming en een opgeblazen gevoel. Dit komt omdat je darmen weer wat meer moeten gaan doen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid probiotica. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

Prebiotica

Aan een goed probiotica supplement is ook prebiotica toegevoegd. Prebiotica is voeding voor de goede darmbacteriën. Die kunnen hierdoor sterker worden en zich vermeerderen.  Je vindt prebiotica onder andere in bananen, uien, knoflook, prei, asperges, appels, peulvruchten en lijnzaad en in voedingssupplementen.

Probiotica voor kinderen

Er zijn ook probiotica supplementen speciaal voor baby’s, peuters en kinderen op de markt. De hoeveelheden hierin zijn naar hun behoefte gedoseerd. Voor kinderen zijn probiotica supplementen die exclusief voor hen zijn ontwikkeld volkomen veilig in gebruik.

Voor zwangere vrouwen is een gezonde darmflora eveneens belangrijk. Door de veranderde hormonen hebben zwangere vrouwen nog al eens last van een harde stoelgang. Een gezonde darmflora is bovendien goed voor het immuunsysteem. Wil je je darmflora ondersteunen of herstellen tijdens je zwangerschap denk dan eens na over probiotica.

Extra vezels

Naast pre- en probiotica kun je ook je vezelinname verhogen met vezeltabletten. Voorbeelden daarvan zijn: guarboonvezels, psylliumvezels, inuline, XOS (xylo-oligosachariden) en FOS (fructo-oligo-sacharide).  De extra vezels zetten je darmen aan het werk en dat heeft een positieve uitwerking op je stoelgang.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten