Wat is het beste vitamine D supplement?

Je lichaam slaat vitamine D op. Een mogelijk tekort kun je compenseren door tijdelijk een hoge dosering vitamine D te nemen (niet meer dan 100 mcg per dag). Na een periode met hoge dosering volstaat een lagere dosering om je vitamine D-gehalte op peil te houden. Hier zijn de vitamine D druppels geschikt voor.

De beste hoog gedoseerde vitamine D supplementen zijn:

 1. D3000 Forte van Nutramin (75 mcg per capsule, inhoud 120 capsules)
 2. Vitamine D3 75 mcg van Bonusan (75 mcg per capsule, inhoud 60 capsules)
 3. D-Mulsion Forte van Biotics (50 mcg per druppel, inhoud 29,6ml)
 4. Vitamine D3 3000IE van Vitals (75 mcg per capsule, inhoud 100 capsules)
 5. Vitamine D3 3000IE van Vitortho (75 mcg per capsule, inhoud 120 softgels)

Wat is de beste vitamine D vorm?

Vitamine D komt voor in twee verschillende vormen. Dit zijn de vormen ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Ergocalciferol (vitamine D2) en Cholecalciferol (vitamine D3) worden beide gevormd onder invloed van UV-straling.

Vitamine D2 komt voor in sommige paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 in de huid van mensen en dieren. Vitamine D2 is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Hoewel beide vormen actief zijn, wordt vitamine D3 als de beste vitamine D gezien. Het heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2.

Wat maakt een vitamine D supplement het beste?

Het beste vitamine D supplement bevat de cholecalciferol (D3) vorm. Deze vorm heeft een sterkere werking dan D2.

Omdat vitamine D een vetoplosbare vitamine is, is het beter om het samen met olijf- of zonnebloemolie in te nemen. De beste vitamine D supplementen bevatten dan ook een olieachtige substantie voor een betere opname.

De hoeveelheid vitamine D bepaald niet zo zeer of het een goed of minder goed supplement is. Sommige vitamine D-supplementen zijn erg hoog gedoseerd. Dit kan nuttig zijn wanneer je een vitamine D-tekort wilt aanvullen. Het is vaak niet nodig om dit soort supplementen langere tijd te gebruiken.

Voor dagelijks gebruik volstaat ook een lager gedoseerd vitamine D supplement. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor vitamine D3 druppels. De hoeveelheid D3 varieert vaak tussen de 5 mcg en 10 mcg per druppel. Middels de druppelaar kun je gemakkelijk je gewenste hoeveelheid doseren. Lees hieronder het vitamine D advies gegeven door de Gezondheidsraad.

Hoeveel vitamine D moet ik nemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D is 10 mcg. Wanneer je eet volgens de Schijf van 5 en voldoende zonlicht op je lichaam krijgt, dan heeft je lichaam voldoende vitamine D.

Echter uit onderzoek is gebleken dat zo’n 40 tot 50% een vitamine D-tekort heeft. Dit tekort loopt op tot 70% in de wintermaanden. Dit komt omdat we zo’n 2/3 deel van onze vitamine D behoefte uit de zon halen. In de winter is de zonkracht onvoldoende en komen we veel minder buiten.

Voor sommige doelgroepen heeft de Gezondheidsraad een specifiek advies afgegeven:

Kinderen

 • 0 - 3 jaar (iedereen) - 10 mcg extra

Vrouwen

 • 4 - 49 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
 • 4 - 49 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
 • 50 - 69 jaar (iedereen) 10 mcg extra
 • 70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra
 • Zwangere vrouwen (iedereen) 10 mcg extra

Mannen

 • 4 - 69 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
 • 4 - 69 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
 • 70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het speelt een rol in verschillende processen in ons lichaam.

Immuunsysteem: vitamine D is belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand van kinderen.

Botten: vitamine D ondersteunt en verhoogt de opname van kalk en calcium in de botten. Bij kinderen is vitamine D van belang voor de opbouw, normale groei en ontwikkeling van sterke botten.

Bloed: vitamine D draagt bij tot normale calcium- en fosforgehalten in het bloed.

Spieren: vitamine D is ook belangrijk voor de werking van de spieren. Het speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. De Gezondheidsraad adviseert ouderen extra vitamine D omdat het helpt de risico’s van vallen te verminderen. Dit in verband met de houdingsinstabiliteit en spierzwakte.

Mond en gebit: voor het behoud en opbouw van een sterk gebit is vitamine D nodig.

Celdelingsproces: vitamine D is betrokken bij het celdelingsproces. Zo draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsel.

Veelgestelde vragen omtrent vitamine D

Vitamine D komt voor in de twee vormen Vitamine D2 en Vitamine D3. Hoewel beide vormen actief zijn, heeft Vitamine D3 een sterkere werking.

Om je Vitamine D tekort aan te vullen kun je een korte periode kiezen voor een hoog gedoseerd supplement zoals D3000 forte, Bonusan 75 mcg of Biotics D-Mulsion Forte.

Na een periode met hoge dosering volstaat een lagere dosering om je Vitamine D gehalte op peil te houden. Hier zijn de Vitamine D druppels geschikt voor.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Vitamine D is 10 mcg. Voor sommige doelgroepen heeft de Gezondheidsraad een specifiek advies afgegeven:

Kinderen
0 - 3 jaar (iedereen) - 10 mcg extra

Vrouwen
4 - 49 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
4 - 49 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
50 - 69 jaar (iedereen) 10 mcg extra
70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra
Zwangere vrouwen (iedereen) 10 mcg extra

Mannen
4 - 69 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
4 - 69 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra

Om een tekort aan te vullen kun je een hoog gedoseerd supplement gebruiken. (niet hoger dan 100 mcg per dag).

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten