Wat doet vitamine C voor je lichaam?

Je lichaam heeft dagelijks behoefte aan vitamine C en echt niet alleen in de winter. Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem, het behoud van sterke botten en een gezonde huid. Daarnaast is het onder andere nodig voor genoeg energie, een gezond gebit en je geheugen. We nemen deze essentiële vitamine eens nader onder de loep.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een water oplosbare vitamine. Deze bekende vitamine heeft in je lichaam heel wat functies en tal van positieve effecten voor je gezondheid. Je lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken en deze ook niet opslaan. Vitamine C moet je dus dagelijks halen uit voeding of een vitamine C supplement.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is een belangrijke vitamine. Deze heb je nodig voor een goede weerstand. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid en een goede conditie van de bloedvaten. Verder is het van belang voor sterke tanden, aanmaak van kraakbeen, draagt het bij aan je leervermogen en is het goed voor het zenuwstelsel. Vitamine C verhoogt de ijzeropname en helpt vitamine E in stand te houden. Nog meer? Vitamine C helpt bij het verminderen van vermoeidheid, is goed voor de gemoedstoestand en helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Dat zijn een hele hoop voordelen voor je gezondheid. Vitamine C is dus een vitamine waar je echt niet zonder kan.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit in grote hoeveelheden in fruit en groente. Goede bronnen zijn: citrusvruchten, rode paprika, aardbeien, zwarte bessen, kiwi, broccoli, boerenkool en spinazie.

Helaas eten Nederlanders veel te weinig groente en fruit. Het zou dus heel goed kunnen dat ze niet genoeg vitamine C binnenkrijgen. Een vitamine C supplement is dan zeker aan te bevelen.

paprika

Hoeveel vitamine C per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 milligram voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar. Zwangere vrouwen moeten zorgen dat ze iets meer vitamine C binnenkrijgen: 85 mg en vrouwen die borstvoeding geven, nemen het liefst dagelijks 100 mg vitamine C.

Rokers hebben eveneens meer vitamine C nodig. Roken onttrekt namelijk vitamine C aan het lichaam. Mensen die roken verbruiken ook meer antioxidanten. Een supplement met een hoge dosis vitamine C is voor hen erg geschikt. Drinkers, sporters en mensen die eenzijdig eten, kunnen een vitamine C supplement ook goed gebruiken.  

Tekort aan vitamine C

Een tekort aan vitamine C merk je bijvoorbeeld aan een verminderde weerstand. Je bent net ziek geweest en snel daarna alweer verkouden geworden. Wondjes kunnen minder snel genezen, je hebt snel blauwe plekken en er is sprake van vermoeidheid en gewrichtspijn. Bij een zeer ernstig tekort kan scheurbuik ontstaan. De symptomen daarvan zijn: tandvleesbloedingen,  inwendige bloedingen, botbreuken en gewichtsverlies. Een teveel aan vitamine C plas je wel weer uit.

Supplementen met vitamine C

Supplementen met vitamine C vind je in verschillende vormen zoals ascorbinezuur (de bekendste en goedkoopste), ascorbaten (ascorbinezuur met mineralen), en Ester C. Ontzuurde vitamine C (ascorbaten) is milder voor de maag en je tandglazuur. Ook goede multivitaminen bevatten altijd vitamine C.

Ester-C

De meest effectieve vorm van vitamine C in supplementen is Ester-C. Ester-C wordt ook wel de derde generatie vitamine C genoemd. De opname in het bloed is twee keer sneller dan gewone vitamine C. Ook blijft Ester-C veel langer in je lichaam aanwezig. Ester-C is een ontzuurde vorm van vitamine C.


Liposomaal

Een goed opneembaar vitamine C supplement is liposomaal vitamine C. De vitamine C is ingekapseld door liposomen (hele kleine vetachtige bolletjes). Deze beschermen onder andere tegen afbraak door maagzuur. Hierdoor bereikt vitamine C goed de darmen en is de absorptie optimaal. 

C4 Balance

C4 Balance van Nutramin is een compleet vitamine C-preparaat bestaande uit vier soorten vitamine C, die zijn aangevuld met een complex van kruiden, bioflavonoïden, vitamine E, zink en selenium. De vitamine C is afkomstig van ascorbaten (calciumascorbaat, magnesiumascorbaat, zinkascorbaat), ascorbylpalmitaat (ascorbinezuur en palmitinezuur) en bioflavonoïden (natuurlijke bestanddelen van planten).  Het supplement is vrij van allergenen en geschikt voor vegetariërs. 

c4-balance

Vitamine C voor kinderen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor kinderen is 20 mg voor kinderen van 6-11 maanden, 25 mg voor kinderen van 1-2 jaar, 30 mg voor 2-5 jaar, 40 van 6-9 jaar en 50 mg voor 9-13 jaar. Veel kinderen zijn niet zo dol op groente en een vitamine C supplement kan een tekort voorkomen. Voor kinderen hebben de (kauw)tabletten of capsules vaak een lekker smaakje om de inname te vergemakkelijken. Zo hebben de gummies met vitamine C + D3 van Vitals een bosvruchtensmaak. 

De keuze in vitamine C supplementen is groot. In ons assortiment vind je vitamine C poeders, (kauw- en zuig-)tabletten, druppels en capsules. Klik hier voor de beste vitamine C producten.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten