Over antioxidanten en vrije radicalen

Om chronische ziekten en vroegtijdige veroudering tegen te gaan, moet je je lichaam de mogelijkheid geven oxidatieve stress te bestrijden. Oxidatieve stress ontstaat door teveel vrije radicalen of te weinig antioxidanten. De gezondheid van je cellen holt daardoor razendsnel achteruit. We leggen uit hoe antioxidanten je kunnen helpen om de vrije radicalen te vangen.

Je lichaam heeft altijd een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen nodig om zich te kunnen weren tegen bacteriën en virussen. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen. Ze ontstaan bij de stofwisseling. Hierbij wordt zuurstof verbruikt en de bijproducten zijn de vrije radicalen. Antioxidanten moeten voorkomen dat deze aanvallende moleculen zorgen voor ellende. Zij moeten de balans verbeteren.

Hoe help je je cellen?

Doel is dus om je cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Hiervoor kun je voedingssupplementen nemen. Deze antioxidanten gaan de zuurstofradicalen te lijf. Je kunt dan denken aan vitaminen en mineralen. We behandelen die waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze celbeschermend zijn.

Vitamines

Heb je grote kans op oxidatieve stress dan is het belangrijk extra antioxidanten te slikken. Je kunt onder andere meer antioxidanten binnenkrijgen door dagelijks extra vitamines B2 (riboflavine), C of E te slikken. Deze drie vitamines helpen bij de bescherming van gezonde lichaamscellen tegen oxidatieve straling. Een goede multivitamine kan een goede bijdrage leveren.

Mineralen

Ook de mineralen koper, mangaan, seleen en zink kunnen helpen kwade moleculen te bestrijden. Dit zijn spoorelementen. Dat zijn stoffen waarvan je lichaam slechts weinig nodig heeft. Ze zijn nodig voor de werking van talrijke enzymen. Alle hebben een anti-oxidatieve werking en verminderen of voorkomen dus schade aan cellen en weefsels.

Koper, mangaan, seleen en zink hebben daarnaast meerdere goede eigenschappen. Heb je bijvoorbeeld niet alleen beschermers van je cellen maar ook meer weerstand nodig, neem dan een koper- of seleensupplement. Zink ondersteunt ook het immuunsysteem maar is daarnaast nodig voor heel veel andere lichaamsfuncties. Mangaan is onder andere goed voor je botten.

Of kies voor een antioxidanten-formule. Hierin zijn meerdere antioxidanten gecombineerd met mineralen en/of vitamines voor een optimaal resultaat.

Andere supplementen

Andere voedingstoffen die oxidatie kunnen tegengaan zijn: de polyfenolen in olijfolie, die bioactieve stof bètacaroteen, de lichaamseigen antioxidant gluthation en astaxanthine, dat ook anti-oxidatieve eigenschappen heeft.

De olijfoliefenolen helpen bloedlipiden te beschermen tegen vrije radicalen. Bloedlipiden zijn vetzuren in het bloed, bijvoorbeeld cholesterol. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 20 gram olijfolie.

Astaxanthine kan ook oxidatieve stress verlagen. De grootste bron van astaxanthine is de haematococcus pluvialis (bloedregenalg). Deze micro-alg maakt astaxanthine aan om zich te weren tegen zonlicht en luchtvervuiling. Astaxanthine is verkrijgbaar in voedingssupplementen en ook krillolie bevat deze antioxidant. Het is ook een goed middel tegen ontstekingen.   

Hou je altijd aan de voorgeschreven hoeveelheid. Zo voorkom je een te hoge inname van antioxidanten.

Hoe krijg je oxidatieve stress?

Oxidatieve stress ontstaat onder andere door invloeden van buitenaf. Je kunt dan denken aan giftige stoffen en zware metalen, luchtvervuiling, roken, overdadig alcoholgebruik, drugs en medicijnen. Vrije moleculen kunnen tevens ontstaan door stress (zowel lichamelijk als geestelijk), teveel uv-straling, intensieve sportbeoefening en obesitas. Bij ontstekingsreacties van het lichaam en virussen worden ook veel vrije radicalen gemaakt.

Wat zijn de gevolgen?

Vrije radicalen kunnen je DNA aanvallen waardoor cellen niet meer kunnen functioneren. Lichaamsprocessen raken ontregeld. Hierdoor kan oxidatieve stress  zorgen voor chronische aandoeningen (hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en reuma) maar ook alzheimer, de ziekte van Parkinson, staar en huidveroudering. Antioxidanten zijn dus onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Ze voorkomen het ontstaan van vrije radicalen of maken deze onschadelijk.

Fruit en groente vol antioxidanten

De belangrijkste bron van antioxidanten is zonder twijfel groente en fruit. Vooral bessen, tomaten, boerenkool, steenvruchten en broccoli bevatten veel antioxidanten. Dat zijn gezonde bouwstoffen voor je cellen. Ook koffie, thee, pure chocolade, noten, kruiden is voeding vol antioxidanten. Eet deze producten dus voldoende en gevarieerd. 


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten