IJzer: een energieke kracht waarmee je beter functioneert

Het gegeven dat je van spinazie sterk wordt omdat er ijzer in zit, is allang naar het rijk der fabelen verwezen. Popeye had beter voor voeding met veel eiwitten kunnen kiezen. IJzer helpt wel bij vermoeidheid, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het geheugen. Lees meer over dit mineraal in deze blog.

IJzer is een mineraal dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes ondersteunt. Het is belangrijk voor de vorming van de hemoglobine in de rode bloedcellen. Die rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam en activeren zo de natuurlijke energie in je lichaam. 

Waar zit ijzer in?

IJzer komt voor als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, vooral in rund- of lamsvlees, ossenhaas en kalkoen. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei, spinazie, andijvie, paksoi, radijs, framboos en gedroogde kruiden.

En natuurlijk in spinazie. In spinazie zit echter niet overdreven veel ijzer. Zongedroogde tomaten, veldsla en rucola bijvoorbeeld zijn ijzerrijker. Daarnaast betreft ijzer in spinazie het non-heemijzer en dat wordt minder goed door je lichaam opgenomen. Je lichaam neemt trouwens ijzer op in het eerste stuk van de dunne darm.

Hoeveel per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen is 11 milligram ijzer per dag. Bij vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is dit 16 milligram per dag en bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag. Kinderen hebben ongeveer 8 milligram nodig.

Waar is het goed voor?

Je lichaam heeft dagelijks ijzer nodig om goed te functioneren.  En niet alleen voor de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine maar nog voor tal van andere zaken.

IJzer helpt bij moeheid

Zo draagt ijzer bij aan het proces van celvernieuwing, heeft het een positie invloed op het immuunsysteem en helpt het bij moeheid . Ook is het goed voor de concentratie en het geheugen. IJzer lever tevens een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen.

Voor wie?

Als je gezond eet, krijg je genoeg ijzer binnen. De kans dat iemand een ijzertekort heeft, is dus niet zo groot. Meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen (zie onze blog ijzertekort tijdens de zwangerschap) en vrouwen die borstvoeding geven, lopen een grotere kans op een ijzertekort. Ook vegetariërs moeten goed op hun ijzerinname letten. Zij moeten er in ieder geval voor zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen want dat bevordert de opname van ijzer. Kinderen hebben ook voldoende ijzer nodig.

Hoe herken je ijzertekort?

Mensen die een ijzertekort hebben, hebben vaak gebrek aan energie en zijn vaak vermoeid. Andere symptomen kunnen zijn: een bleke huid, haaruitval, rusteloze benen en snel buiten adem zijn.

Supplementen met ijzer

Denk je dat een ijzersupplement je kan helpen, dan heb je de keuze uit een tablet of capsule met als voornaamste ingrediënt ijzer of een multivitamine met onder andere ijzer. Aan veel supplementen met ijzer zijn extra mineralen en/of vitamines toegevoegd. Vitamine C wordt vaak gebruikt om de ijzeropname te bevorderen. Koper is daar ook geschikt voor. Evenals vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur. Dit zijn de ijzersupplementen die je bij ons kunt bestellen:

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten