Wat is de werking van berberine?

Berberine helpt het cholesterol onder controle te houden* en draagt bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*. Dat is goed voor je hart- en bloedvaten. Deze alkaloïde speelt niet alleen een rol in de spijsvertering maar heeft daarnaast nog diverse andere voordelen voor je gezondheid.

Wat is berberine?

Berberine kan uit meerdere planten worden gewonnen. In de meeste berberine capsules zit een extract uit de wortels van de Berberis aristata (Indische berberis) of de Berberis vulgaris (zuurbes). Berberine wordt ook aangetroffen in de stam en bessen van deze struiken. Het kruid wordt ook wel Canadese geelwortel genoemd. Berberine wordt al eeuwen gebruikt in de geneeskunde in het verre oosten.

Werking berberine

Uit diverse onderzoeken blijkt dat berberine diverse voordelen kan opleveren voor je gezondheid. Zo helpt het bijvoorbeeld het bloedsuikergehalte normaal te houden*. Door een verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen bloedvaten dichtslibben en kan je cholesterol verhogen. Een hoog cholesterol kun je tevens krijgen door vet voedsel, overgewicht, weinig beweging en roken. Berberine draagt ook bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte*.

Hart- en vaatziektes

In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. 1 op de 5 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Al 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar duizend mensen bij.

Door een hoge bloedsuikerspiegel, verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en overgewicht (ook wel het metabool syndroom genoemd) heb je meer kans op hart- en vaatziektes (beroerte, hartinfarct, verstopte slagaders) en diabetes type 2. 

hart- en vaatziektes

Het aantal mensen met het metabool syndroom vertoont de laatste jaren een stijgende lijn. Een gezonde levensstijl met daarin aandacht voor gezonde voeding, genoeg beweging en een gezond gewicht is van belang om het risico van dit stofwisselingssyndroom zo laag mogelijk te houden. 

Een gezond cholesterolgehalte en een gezonde hoeveelheid triglyceriden (bloedvetten) zijn goed voor je hart- en bloedvaten. Gezonde waardes kun je behouden met behulp van berberine supplementen. De daling van het totale cholesterol, LDL (slechte cholesterol), de bloedsuikerwaarde en triglyceriden is daarbij veelzeggend.

Antioxidant

Berberine verlaagt niet alleen de bloedsuikerspiegel en het cholesterol maar zou tevens kunnen dienen als antioxidant. Het kruidenextract zou een ontstekingsremmende werking hebben. Antioxidanten helpen bij het wegvangen van vrije radicalen. Ze beschermen hiermee lichaamscellen en weefsels, bijvoorbeeld tegen luchtvervuiling en Uv-straling.

Gezondheidsclaims die daarnaast nog gelden voor berberine zijn: berberine ondersteunt de urinewegen* en de lever* (onder andere belangrijk voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel), heeft een positieve invloed op het immuunsysteem* en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*.

Gebruik van berberine

De meeste berberine supplementen bevatten 500 mg per capsule. De dosering bedraagt meestal 1 à 2 capsules per dag. Deze moeten tijdens of vlak na de maaltijd worden ingenomen. Berberine wordt goed opgenomen. Het wordt aangeraden berberine niet langer dan een half jaar in te nemen, met een dagelijkse dosering tot 1,5 gram per dag. Milde maag- en darmklachten kunnen voorkomen. Geadviseerd wordt dan de dosering te verlagen naar 500 mg per dag. Het kruidensupplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Berberine neem je meestal in als capsule. Bonusan heeft ook een tinctuur waarmee je het extract kan druppelen. Met de handige druppelaar kan je heel eenvoudig naar behoefte doseren. Het kruidenmedicijn wordt snel opgenomen door het lichaam. Het mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Ook bij een lage bloeddruk wordt dit voedingssupplement afgeraden.

berberine-supplement


Je hebt supplementen met alleen berberine en supplementen met berberine en cofactoren. Berberol Forte van Biotics Research bevat bijvoorbeeld, naast de goed opneembare vorm berberine hydrochloride, chroom en vitamine B3 (niacine). Chroom helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden en ondersteunt de normale vetstofwisseling. Vitamine B3 bevordert onder andere de energiestofwisseling en helpt bij het gezond houden van de huid.

De cholesterolformule Pro van VItals bevat naast 500 mg berberine per tablet ook 50 mg bergamot extract en 5 mg hydroxytyrosol (olijfextract).

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

NB Vanwege de wetgeving rondom supplementen kan helaas geen (volledige) informatie worden verstrekt over berberine. Alle ingediende gezondheidsclaims voor botanicals zijn door de Europese Commissie on hold gezet.Voorlopige claims zijn daardoor toegestaan.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten