Vitamine E voor een natuurlijke bescherming

Vitamine E is een vitamine die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Ook is het belangrijk voor de verzorging van de huid van binnenuit. Het vertraagt het verouderingsproces.

Als antioxidant beschermt vitamine E weefsels en het DNA in cellen tegen schadelijke stoffen. De schade die deze zogenaamde vrije radicalen aanrichten, heet oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan leiden tot ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Waar heb ik vitamine E voor nodig?

Vitamine E helpt het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen tegen Uv-straling en luchtvervuiling. Ook roken, medicijnen, het gebruik van make-up, stress en ontstekingen in je lichaam kunnen zorgen voor een teveel aan vrije radicalen. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen deze schadelijke moleculen die gezonde cellen beschadigen. Naast vitamine E zijn dat bijvoorbeeld ook vitamine C, bètacaroteen, selenium, koper en zink en flavonoïden en fenolzuren.

Antioxidanten beschermen niet alleen je cellen tegen afbraak maar ook je bloedvaten, organen, weefsels en je ogen. Ze voorkomen veroudering van die cellen. Daarnaast speelt vitamine E ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cellen.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Je lichaam kan vitamine E niet zelf aanmaken. Je moet deze vitamine dus uit je voeding halen. Vitamine E zit in halvarine, margarine, graanproducten, noten (hazelnoten, amandelen, pinda’s, pistachenoten, walnoten), zaden en pitten (pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad), eieren, groente (spinazie, broccoli, paprika, boerenkool) en fruit (avocado, mango, kiwi). In dierlijke producten zit weinig vitamine E.

vitamine-e-zonnebloempitten

Het wordt ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen voor menselijke consumptie. Het wordt gebruikt in oliën en vetten als antioxidant om bederf tegen te gaan. Het gaat dan voornamelijk om kleurveranderingen en aantasting door zuurstof. De houdbaarheid van het voedingsmiddel wordt daardoor verhoogd. Vitamine E is bijvoorbeeld toegevoegd aan amandelmelk, koekjes, oliën, zuigelingen- en diervoeding.

Bij een gevarieerd voedingspatroon komt een vitamine E tekort niet zo snel voor. Denk je dat je wel wat extra vitamine E kan gebruiken dan neem je een voedingssupplement. Tot de potentiële doelgroep behoren onder andere (duur)sporters, mensen met overgewicht, mensen met het metabool syndroom en mensen die voedingstoffen, en dus ook vitamine E, moeilijk kunnen opnemen door bijvoorbeeld chronische aandoeningen. Te vroeg geboren kinderen hebben ook moeite met het opnemen van vitamine E.

Hoeveel vitamine E heb ik nodig?

Van vitamine E is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. De referentie-inname voor vitamine E is 13 milligram per dag voor mannen en 11 milligram per dag voor vrouwen. De maximale dosering (aanvaardbare bovengrens) per dag is 300 milligram voor volwassenen.

De genoemde adequate hoeveelheid voor inname zou je bij een gezond voedingspatroon uit je gewone voeding kunnen halen. Maar door een ongezond dieet of een eetstoornis kan toch een vitamine E-tekort ontstaan. De symptomen van een vitamine E-tekort zijn: bloedarmoede, spierzwakte, verminderde weerstand, droge huid en neurologische symptomen.

Huid

Je huid bevat veel vitamine E, vooral de bovenste huidlaag. Vitamine E is dan ook heel belangrijk voor de verzorging van je huid van binnenuit. Deze vitamine beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld tegen Uv-straling en luchtvervuiling, en wordt dan ook veel gebruikt in zonnebrandproducten en crèmes. Ook in andere huidverzorgingsproducten treffen we vitamine E aan. Niet alleen voor de werking van de vitamine als zodanig maar ook voor zijn beschermende werking tegen oxidatie. Dit komt de houdbaarheid van producten ten goede.

Omdat vitamine E ervoor zorgt dat er minder radicalen worden gevormd, wordt bovendien de huid beschermt tegen veroudering. De zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals lijnen en rimpels, verzachten. Vitamine E bevordert dus een gezonde huid, ook na beschadiging. Het hydrateert de huid en dat is van belang voor de elasticiteit en de zachtheid.

Vormen van vitamine E

Vitamine E bestaat uit acht natuurlijke verbindingen: vier tocoferolen en vier tocotriënolen (beide vormen in de variatie alfa, bèta, delta en gamma). De verbinding d-alfa-tocoferol is de meest actieve vorm van vitamine E maar iedere verbinding heeft zo zijn eigen werking. De acht verbindingen vormen samen het vitamine E-complex. Iedere verbinding heeft zijn eigen rol in de antioxidantenfunctie en daarnaast nog andere unieke biologische eigenschappen.

Kies je voor vitamine E capsules dan kun je het beste kiezen voor zo’n complex. Dan profiteer je van alle eigenschappen die dit supplement te bieden heeft, en die bovendien elkaars werking versterken. Natuurlijke vitamine E (tocoferol) heeft de voorkeur boven de synthetische (tocopherylacetaat). Die wordt beter opgenomen. De synthetische variant is stabieler.

Supplementen

We verkopen zowel tocoferolen complexen met een hoge dosering d-alfa-tocoferol (de meest actieve component in vitamine E), tocotriënolen complexen als complete vitamine E complexen (met alle tocoferolen en tocotriënolen). De tocotriënolen complexen uit ons assortiment bevatten uitsluitend tocotriënolen van duurzame afkomst. De vitamine E capsules van verschillende merken zijn uit voorraad leverbaar.

Naast capsules en softgels hebben we ook vloeibare vitamine E in het assortiment van Biotics, NOW vitamines en VitOrtho en een vitamine E crème van Jacob Hooy. Laatstgenoemde crème is voorzien van een pompje zodat niet bij elk gebruik het dekseltje er af moet. Vitamine E is namelijk zeer gevoelig voor licht en zuurstof. De verpakking moet dus goed afgesloten zijn. Deze crème ondersteunt het herstellend vermogen van de huid bij rimpels, veroudering en littekens. 

vitamine-e-creme-jacob-hooy

Vitamine E wordt als extra ingrediënt toegevoegd aan antioxidantenformules en supplementen met astaxanthine. Ook in een goede multivitamine en beauty crème zal vitamine E niet ontbreken. Vitamine E werkt goed samen met andere antioxidanten, zoals vitamine C. Vitamine C draagt bij aan regeneratie van de actieve vorm van vitamine E. Tevens helpt vitamine C, net zoals vitamine E, bij de verzorging van de huid. Het draagt onder andere bij aan de vorming van collageen. 

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten