Lekker: volop verse aardbeien eten tijdens je dieet  

We eten steeds meer aardbeien. En vanaf juni zijn ze weer uit de volle grond verkrijgbaar. De echte Hollandse aardbeien zijn heerlijk zoet en je kunt er alle kanten mee op. Dit lekkere zomerfruit is heel geschikt voor een afslankdieet waarbij gezonde voeding centraal staat.  

Het seizoen dat Nederlandse aardbeien verkrijgbaar zijn, wordt steeds langer omdat er meer wordt geteeld in de kassen en in plastic tunnels. Er wordt de helft meer geproduceerd dan tien jaar geleden en de Nederlanders smikkelen die extra hoeveelheid bijna allemaal zelf op. 

Aardbeien uit de volle grond zijn verkrijgbaar van juni tot september. Die van de biologische telers zijn natuurlijk het lekkerste. Onbespoten en dat proef je. En de smaakvolste aardbeien die pluk je natuurlijk zelf.   

Voedingswaarde

Aardbeien zijn een heerlijk versproduct dat je met een gerust hart kunt eten als je aan het afvallen bent. Aardbeien bevatten weinig calorieën, hebben een laag vetgehalte en een hoge voedingswaarde. Als je 100 gram aardbeien eet, krijg je slechts 29 kilocalorieën binnen.

Veel vitamines

Dit fruit bevat dus weinig suiker maar wel veel vitamines, mineralen en vezels. Aardbeien zitten vol met vitamine C, zelfs meer dan sinaasappels. Zo’n 60 mg per 100 gram treffen we aan. Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines als het om je weerstand gaat. Maar ook je botten, hersenen, gebit, huid en haar hebben vitamine C nodig. Daarnaast zitten aardbeien vol met antioxidanten. Ze zijn bijvoorbeeld een goede bron van mangaan. Mangaan is goed voor je botten en helpt beschermen tegen zonlicht en luchtvervuiling.

aardbeien-eten

Aardbeien bevatten daarnaast veel foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, helpt het immuunsysteem, is goed bij moeheid en draagt bij aan de weerstand tegen stress. Foliumzuur wordt aangeraden voor vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn. Het voedingsadvies luidt 300 microgram per dag voor volwassenen en 400 microgram voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn maar veel Nederlanders krijgen veel minder binnen. En vouwen scoren nog slechter dan mannen. Een extra portie aardbeien is dus zo gek nog niet.   

Aardbeien bevatten veel water: bijna negentig procent. Veel drinken is heel belangrijk bij het afvallen. Dit moet ten minste 2 liter water per dag zijn. Dit is goed voor het afvoeren van afvalstoffen (afgebroken vetten). 

Variëren met aardbeien

Je kunt je dieet dus heel goed aanvullen met aardbeien. Het rode zachtfruit heeft weinig calorieën en is heel gezond. Lekker bij het ontbijt, als dessert of snack. Met de zoete zomerkoninkjes kun je goed combineren. Ze zijn zowel lekker in zoete als in hartige gerechten. We doen je enkele ideeën aan de hand zodat je volop kun profiteren van deze superheerlijke vrucht.

1. Water met een smaakje

Een lekker watertje met fruit is een goede dorstlesser op warme dagen. Vul een kan met  één liter water, aardbeien en een stukje granaatappel of granaatappelpitjes. Zet de kan een paar uur in de koelkast alvorens te serveren. Vergeet niet wat ijsblokjes in de waterkan te doen. Of meng eens aardbeien, frambozen, citroensap en citroentijm tot een verfrissend watertje. Ook weer even koel zetten en laten trekken zodat het water de smaken goed kan opnemen. Je kunt in het koude water naast verse aardbeien wat blauwe bessen, frambozensiroop en munt doen.. Vul aan met ijsblokjes. IJsblokjes kun je natuurlijk ook maken van aardbeien. Even prakken, in vormpjes doen en invriezen.

2. Smoothie met aardbeien

Maak een lekkere gezonde aardbeiensmoothie met magere melk, magere yoghurt, zoete aardbeien en enkele ijsklontjes. Geef er een tropisch tintje aan door er perzik, mango en/of banaan aan toe te voegen. Een beetje sinaasappelsap is eveneens lekker. Een theelepeltje vanille-extract is een aanrader. Met aardbeien, frambozen en blauwe bessen maak je een heerlijke smoothie. Voeg chiazaad, lijnzaad of walnoten toe. Met alleen magere melk en aardbeien bereid je een slanke shake. Je kunt aardbeien ook mixen met onze Amino-Fit plantaardige eiwitshake in de smaak vanille. Los 25 gram op in 300 ml water, magere melk (amandelmelk, sojamelk of kokosmelk mag ook) of yoghurt.

aardbeienen-shake

3. Aardbeiensalade

Aardbeien passen goed in een zomerse salade. Die maak je met als basis veldsla of spinazie. Een smaakvolle dressing maak je door olijfolie te mengen met balsamicoazijn (3:1) en peper en zout en verse tuinkruiden (basilicum) toe te voegen. Eventueel ook knoflook. Walnoten, pecannoten of pijnboompitten smaken er prima bij. Koude kip is mede een goede aanvulling van een salade met aardbeien.

4. Yoghurt met aardbeien

Magere yoghurt met aardbeien is heerlijk om een warme dag te beginnen. Voeg er nog een paar frambozen, blauwe bessen en wat zaden aan toe en je kunt er tot de lunch wel weer tegen. Kokosyoghurt en -kwark lenen zich hiervoor ook uitstekend. Of maak een fruitsalade en serveer er Griekse yoghurt (mager) en hazelnoten bij.

5. Aardbeienijsjes

Met aardbeien kun je gemakkelijk gezonde ijsjes maken. Bijvoorbeeld met (magere) yoghurt en een beetje melk. Alleen met fruit is evengoed een mogelijkheid. Even met de staafmixer, de  ijsvormpjes vullen en in de vriezer zetten tot ze bevroren zijn. 

6. Pannenkoekjes met aardbeien 

Onze Amino-Fit Proteïne pannenkoeken zijn goed te combineren met vers fruit. Aardbeien zijn een uitstekend beleg voor deze eiwitrijke pannenkoeken vol voedingsstoffen. Vind je aardbeien alleen een beetje mager dan voeg je spinazie en pijnboompitjes toe . Of combineer de aardbeien met kiwi, en magere kwark. Lekker als lunch of als verantwoord tussendoortje. Je kunt de pannenkoekjes zowel warm als koud eten.

pannenkoekjes-met-aardbeien


Meestgestelde vragen

Aardbeien zijn een heerlijk versproduct. Aardbeien bevatten weinig calorieën, hebben een laag vetgehalte en een hoge voedingswaarde. Dit fruit bevat dus weinig suiker maar wel veel vitamines, mineralen en vezels.

Aardbeien zitten vol met vitamine C, zelfs meer dan sinaasappels. Zo’n 60 mg per 100 gram treffen we aan. Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines als het om weerstand gaat. Vitamine C helpt ook het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen.

Aardbeien bevatten daarnaast veel foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, helpt het immuunsysteem, is goed bij moeheid en draagt bij aan de weerstand tegen stress.

Daarnaast treffen we de vitamines B1, B2, B3, B5, B6 en K aan.

Aardbeien zijn een goede bron van het mineraal mangaan. Mangaan is goed voor je botten en helpt beschermen tegen zonlicht en luchtvervuiling.

Ook bevatten deze rode vruchten behoorlijk wat koper en ijzer.

Daarnaast zitten in aardbeien de mineralen kalium, fosfor, zink, calcium, natrium, jodium, magnesium en selenium.

Aardbeien zijn een heerlijk versproduct dat je met een gerust hart kunt eten als je aan het afvallen bent. Aardbeien bevatten weinig calorieën, hebben een laag vetgehalte en een hoge voedingswaarde. Als je 100 gram aardbeien eet, krijg je slechts 29 kilocalorieën binnen.

Aardbeien bevatten veel water: bijna negentig procent. Veel drinken is heel belangrijk bij het afvallen. Dit is goed voor het afvoeren van afvalstoffen. Je kunt je dieet dus heel goed aanvullen met aardbeien.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten