Wat is krillolie?

We krijgen met z’n allen veel te weinig omega 3-vetzuren binnen. Krillolie kan een goed supplement zijn om je lichaam dagelijks te voorzien van een dosering EPA en DHA. En dat is goed voor je hart, hersenen, gewrichten en ogen.

Krillolie wordt gemaakt van krill. Dat is een heel klein garnaalachtig diertje. Het bevat naast veel omega 3-vetzuren ook fosfolipiden, choline, astaxanthine en vitamine E.

Over krill

Krill komt voornamelijk voor in de koude wateren rondom Antarctica. Deze schaaldiertjes zwemmen daar in grote aantallen. Maar ze zijn in alle oceanen te vinden. Er zijn meer dan honderd soorten krill op de wereld. De krillgarnaaltjes voeden zich met plankton en algen. Het ALA uit de algen wordt vervolgens omgezet naar EPA en DHA. De garnaalachtige zeediertjes worden vervolgens gegeten door vissen, walvissen, zeerobben en pinguïns. Voor gebruik door mensen wordt de krill tot olie verwerkt.

krill pinguïn

Over omega 3

De omega 3-vetzuren DHA en EPA zijn goed voor het hart, de bloeddruk, de hersenen en het gezichtsvermogen.

De inname van DHA door de moeder is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen en draagt bij tot de normale ontwikkeling van hun gezichtsvermogen. Ook ondersteunt het de visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden. De essentiële vetzuren dragen tevens bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen.

Te weinig

Visvetzuren zijn belangrijk voor je gezondheid. Het advies luidt om elke week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Van de volwassen Nederlanders eet slechts 30 procent één keer per week vis. Dat betekent dat meer dan een  tweederdedeel van de bevolking zich niet houdt aan het advies Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Kinderen consumeren nog minder vis dan volwassenen. Een visolie supplement voor kinderen kan uitkomst bieden.

Van de visconsumptie bestaat overigens 38 procent uit vette vis bijvoorbeeld haring, makreel, paling en zalm. Het maakt voor de voedingswaarde trouwens niet uit hoe de vis wordt verkocht: vers, uit de diepvries of in blik.

Visoliesupplementen

Als je, net zoals het grootste deel van de Nederlanders, niet of te weinig vis eet, zijn voedingssupplementen een goed alternatief om voldoende onverzadigde vetzuren binnen te krijgen. Ook voor zwangere vrouwen, kinderen en senioren kan een aanvulling met omega-3 vetzuren voordelen opleveren. Maar waarom zou je kiezen voor krillolie en niet voor visolie of algenolie?

Krillolie of visolie?

Krillolie wordt dus gewonnen uit krill en visolie uit vette vissoorten zoals haring, zalm, ansjovis makreel en sardines. De vorm van EPA en DHA in krill- en visolie is verschillend. In visolie komen de vetzuren voor in de vorm van fosfolipiden en in visolie in de vorm van triglyceriden. Fosfolipiden worden snel opgenomen door het lichaam en zelfs beter dan triglyceriden. Dat komt doordat de biologische beschikbaarheid van krillolie beter is. De omega 3-vetzuren kunnen direct door het lichaam worden opgenomen en hoeven niet eerst worden verteerd. De effectiviteit zou daardoor hoger zijn. En dat betekent dat je er minder van nodig zou hebben. Meer wetenschappelijk onderzoek hiervoor is echter nodig.

Duurzaam

Krill staat aam het begin van de voedselketen en is heel zuiver. Het schaaldiertje wordt gevangen rond Antarctica in schoon oceaanwater dat bruist van het leven. Krill is er in overvloed aanwezig. De vangst is duurzaam en ecologisch verantwoord. De biomassa is enorm en van overbevissing is geen sprake.

Veel vissen zijn helaas vervuild. Onze zeeën zijn vervuild en de vissen krijgen daardoor kwik, lood, dioxines, pcb’s en plastic binnen. Visoliecapsules worden natuurlijk gezuiverd en gecontroleerd op zware metalen, toxinen, pcb’s en pak’s. Die zitten meestal wel onder de maximaal toegestane waarden maar het is bijna onmogelijk visoliecapsules te produceren zonder verontreiniging.

Astaxanthine

Door het gebruik van krillolie krijg je niet alleen EPA en DHA binnen maar ook antioxidanten. Krillolie dankt zijn rode kleur namelijk aan astaxanthine, een carotenoïde. Astaxanthine is een krachtige antioxidant en beschermt je lichaam dus tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en luchtvervuiling. Antioxidanten zijn in staat vrije radicalen weg te vangen. Zo blijven je gezonde lichaamscellen en weefsels behouden en voorkom je pijn, gezondheidsklachten en vroegtijdige veroudering.  

Ook de vitamine E in krill is een antioxidant die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen tegen oxidatieve schade. De hoeveelheid antioxidanten in visolie is daarentegen beperkt.

Bij visoliesupplementen kan oxidatie optreden bij krillolie niet. Visoliecapsules kunnen dus bederven, de houdbaarheid van krillolie is vele malen groter.

Choline

De choline in krillolie is een essentiële voedingsstof. Choline is goed voor de lever en het homocysteïnemetabolisme en draagt bij aan het behoud van de structuur van celmembranen.

Krillolie of algenolie?

Ben je vegetariër of veganist dan is krillolie niet geschikt. je bent dan aangewezen op algenolie om voldoende omega 3-vetzuren DHA en EPA binnen te krijgen. Ook als je allergisch bent voor vis of schaaldieren kies je voor algenolie.

Voedingssupplementen met krillolie

Voedingssupplementen met krillolie zijn meestal verkrijgbaar als capsules of softgels. De aanbevolen dosering bedraagt 1 à 2 capsules per dag. Krillolie is bij een normale dosering veilig om in te nemen. Bijwerkingen van het gebruik van krillolie zijn zeldzaam.

krillolie voedingssupplement


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten