Hoe foliumzuur te kort vermoeidheid kan veroorzaken 

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem dat vele oorzaken kan hebben. Een mogelijke oorzaak van vermoeidheid is een tekort aan foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijk B-vitamine die het lichaam nodig heeft voor verschillende functies, waaronder de productie van rode bloedcellen, DNA-senthese en de werking van het zenuwstelsel. In deze blog zullen we bespreken hoe een tekort aan foliumzuur kan bijdragen aan vermoeidheid en hoe dit kan worden aangepakt. 

foliumzuur-vermoeidheid

Wat is foliumzuur? 

Foliumzuur is een in wateroplosbaar B-vitamine die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals bladgroenten, fruit, bonen en volkoren granen. Het is ook beschikbaar als supplement en wordt vaak toegevoegd aan verrijkte granen en andere voedingsmiddelen.

Foliumzuur is essentieel voor de groei en ontwikkeling van het lichaam en speelt een rol bij de aanmaak van DNA en rode bloedcellen.

Hoe kan een tekort aan foliumzuur vermoeidheid veroorzaken? 

Een tekort aan foliumzuur kan bijdragen aan vermoeidheid op verschillende manieren. Ten eerste is foliumzuur nodig voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede, waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft om zuurstof door het lichaam te transporteren. Dit kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en kortademigheid. 

Ten tweede speelt foliumzuur een rol bij de werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot beschadiging van de zenuwen en symptomen veroorzaken, zoals tintelingen en gevoelloosheid in de handen en voeten, evenals vermoeidheid en zwakte. 

Ten derde kan een tekort aan foliumzuur ook leiden tot een verhoogd niveau van homocysteïne in het bloed. Dit is een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt, maar een te hoog niveau kan bijdragen aan hart- en vaatziekten en vermoeidheid. 

Hoe kan een tekort aan foliumzuur worden aangepakt? 

Als vermoeidheid wordt veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur, kan dit worden aangepakt door het verhogen van de inname van foliumzuurrijke voedingsmiddelen of het nemen van een supplement. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur zijn onder andere bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, citrusvruchten, bonen, volkoren granen en lever. Een supplement kan ook worden aanbevolen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via hun dieet. 

Een tekort aan foliumzuur kan bijdragen aan vermoeidheid door de rol die het speelt in de productie van rode bloedcellen, zenuwen en het verminderen van homocysteïne niveaus in het bloed. Om vermoeidheid te verminderen die wordt veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur, is het belangrijk om voldoende foliumzuurrijke voedingsmiddelen te eten of een supplement te nemen. Het is ook belangrijk om andere oorzaken van vermoeidheid uit te sluiten en indien nodig een arts te raadplegen. 


Leeftijd/Geslacht 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 

0-6 maanden 

65 microgram 

7-12 maanden 

80 microgram 

1-3 jaar 

150 microgram 

4-8 jaar 

200 microgram 

9-13 jaar 

300 microgram 

14-18 jaar 

400 microgram 

19+ jaar 

400 microgram 

Zwangere vrouwen 

600 microgram 

Vrouwen die borstvoeding geven 

500 microgram 

 
Let op: het is belangrijk op te merken dat deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheden kunnen variëren afhankelijk van individuele behoeften en omstandigheden. 

Als je meer wilt weten over het belang van foliumzuur voor de gezondheid en hoe je voldoende foliumzuur kunt binnenkrijgen, kun je terecht op de website van Orthokliniek. Deze website biedt informatie over voedingssupplementen en gezondheidsproducten, waaronder vitamine B11 supplementen. Door het nemen van een hoogwaardig foliumzuursupplement van Orthokliniek, kun je jouw inname van foliumzuur verhogen en je lichaam voorzien van de essentiële voedingstoffen die het nodig heeft om vermoeidheid te bestrijden en de algehele gezondheid te verbeteren. 

We hopen dat deze blog je heeft geholpen meer te weten te komen over hoe een foliumzuurtekort kan bijdragen aan vermoeidheid en wat je kunt doen om dit te voorkomen. 


Veelgestelde vragen foliumzuur en vermoeidheid

De symptomen van foliumzuurtekort kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het tekort en kunnen onder andere vermoeidheid, bloedarmoede, geheugenproblemen, concentratieproblemen, irritatie van de tong, diarree, hoofdpijn en zelfs depressie omvatten.

Ja, foliumzuursupplementen zijn over het algemeen veilig om te nemen, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en alleen te nemen zoals voorgeschreven door een arts of gezondheidsdeskundige. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zwanger zijn of een onderliggende medische aandoening hebben, moeten hun arts raadplegen voordat ze foliumzuursupplementen gaan nemen.

Ja, een teveel aan foliumzuur kan schadelijk zijn en kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, huiduitslag en verwardheid. Bovendien kan een langdurige hoge inname van foliumzuur het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen, dus het is belangrijk om alleen de aanbevolen doseringen te nemen.

Mensen die het risico lopen op een foliumzuurtekort zijn onder meer zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die alcohol drinken, mensen met malabsorptiesyndromen, mensen met chronische nierziekte, mensen met bepaalde genetische aandoeningen die het metabolisme van foliumzuur beïnvloeden, en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die de opname van foliumzuur verminderen.