Foliumzuur: hoeveel heb je nodig voor een gezond lichaam? 

Foliumzuur: ook wel bekend als vitamine B11, is een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Het speelt een cruciale rol in verschillende processen zoals de aanpak van rode bloedcellen en de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Maar hoeveel foliumzuur hebben we eigenlijk nodig en wat kunnen we het vinden? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en meer. 

Wat is foliumzuur? 

Foliumzuur is een vitamine-B die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, fruit, bonen en volkorenproducten. Het is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van DNA en RNA en speelt een rol bij de stofwisseling van aminozuren, die de bouwstenen zijn van eiwitten. 

Waarom is foliumzuur belangrijk? 

Foliumzuur heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook is foliumzuur belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Voldoende inname van foliumzuur draagt bij aan een goede ontwikkeling van het ongeboren kind. 

Hoeveel foliumzuur hebben we nodig? 

 De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de persoon.

  • Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 300microgram per dag.
  • Voor zwangere vrouwen geldt een hogere aanbevolen hoeveelheid van 400 tot 500 microgram per dag.
  • Voor vrouwen die borstvoeding geven geldt dezelfde aanbevolen hoeveelheid als voor zwangere vrouwen. 

foliumzuur-blog

Waar kunnen we foliumzuur vinden? 

Foliumzuur komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals groene bladgroente (spinazie, boerenkool), fruit (sinaasappels, bananen), volkorenproducten (volkorenbrood, volkorenpasta), peulvruchten (bruine ogen, linzen) en noten (walnoten, amandelen). Daarnaast is foliumzuur toegevoegd aan sommige ontbijtgranen, brood en vruchtensappen. 

Wie loopt er meer risico op een tekort aan foliumzuur? 

Mensen die eenzijdig eten of bepaalde medicijnen gebruiken, hebben een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven lopen een hoger risico op een tekort aan foliumzuur, omdat hun lichaam meer foliumzuur nodig heeft dan normaal. Mensen die regelmatig alcohol drinken of roken hebben ook een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur. 

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan foliumzuur? 

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid. Het kan ook leiden tot zwakke botten en een verminderd immuunsysteem. Bij zwangere vrouwen kan een tekort aan foliumzuur leiden tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind, zoals een open ruggetje. 

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan foliumzuur? 

 Een teveel aan foliumzuur kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, misselijkheid en diarree.

Vitakruid Actief Foliumzuur

Waarom is Orthokliniek een goede plek om vitamine B11 (foliumzuur) te kopen? 

 Orthokliniek biedt hoogwaardige supplementen aan die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Het assortiment van Orthokliniek omvat onder andere vitamine B11 (foliumzuur) supplementen van de beste kwaliteit. Daarnaast staat Orthokliniek bekend om haar uitstekende klantenservice en deskundig advies. Als je op zoek bent naar een betrouwbare plek om supplementen te kopen, dan is Orthokliniek de beste keuze.  

Bekijk Foliumzuur Supplementen