Wat is mangaan?

Heb je wel eens gehoord van mangaan? Het is één van de mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Mangaan ondersteunt de energiestofwisseling, is een vereiste voor het behoud van sterke botten en beschermt je lichaamscellen.

Mangaan is tevens van belang voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten en is goed voor de aanmaak van botten en kraakbeen.

Waar zit mangaan in?

Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, fruit (frambozen, rode druiven, aardbeien, bananen), zilvervliesrijst,  peulvruchten, bonen, spinazie, thee, kruiden, oesters en eieren. Het aantal producten is nog groter maar de hoeveelheid mangaan in genoemde voedingsmiddelen steekt er met kop en schouders bovenuit.

mangaan-banaan

Waar is mangaan goed voor?

Mangaan is een essentieel sporenelement. Dat betekent dat het menselijk lichaam het nodig heeft. Weliswaar weinig, maar toch onmisbaar. Het moet dus dagelijks in je voedsel voorkomen.

Het mineraal helpt energie vrij te maken uit voeding. Het helpt de botaanmaak en de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten. Het is ook een belangrijk antioxidant. Mangaan helpt de lichaamscellen beschermen tegen invloeden van luchtvervuiling en zonlicht.

Mangaan wordt in de darmen uit voedsel opgenomen, waarna het in het bloed terechtkomt. Als er in je voeding veel calcium, fosfaat en ijzer zit, wordt de opname van mangaan vermindert. De opname verbetert als het aandeel van de genoemde mineralen laag is.

Hoeveel mangaan per dag?

De Gezondheidsraad geeft geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mangaan aan. De adequate inname voor volwassenen bedraagt volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) 3 milligram per dag. Aangeraden wordt de maximale bovengrens van 11 mg per dag niet te overschrijden.

Zowel een mangaantekort als een mangaanoverschot heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Bij mensen is hier niet zoveel over bekend. Koeien kunnen bij te weinig mangaan last krijgen van hun klauwen of klaveren ter wereld brengen met kromme en zwakke voorpoten. Bij proefdieren werden afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden. Bij dieren zijn tevens gevallen bekend van verminderde groei en verminderde voortplantingsfunctie. Een tekort aan mangaan kan worden aangetoond met een bloedtest. 

Supplement met mangaan

Een gezond voedingspatroon is belangrijk om alle elementaire vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bij een tekort kun je het nemen van een voedingssupplement overwegen. Orthokliniek.com verkoopt diverse supplementen met mangaan. Deze worden vooral genomen ter ondersteuning van de botten. Mangaan tref je ook aan in multivitaminen, een combinatie van verschillende vitaminen en mineralen. Ook komt het terug in antioxidantenpreparaten.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten