Vitamine B11 (Foliumzuur)

Foliumzuur, ook wel Vitamine B11 genoemd, is een onderdeel van het Vitamine B Complex. Het is een wateroplosbare vitamine die vooral als supplement gebruikt wordt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden. De vitamine draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van de baby.


Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn krijgen onvoldoende foliumzuur binnen via hun voeding. Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Daarmee verklein je het risico op een hazenlip, gespleten verhemelte en open ruggetje.

Wanneer je zwanger wilt worden dan is het advies om 4 weken voor mogelijke bevruchting te starten met dagelijks 400 microgram foliumzuur. Vaak is dit het moment wanneer ze stoppen met de anticonceptiepil.

Na de 10e week in in de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Weet je nog niet dat je zwanger bent en blijf je het doorslikken, dan is dat geen probleem. Het is niet schadelijk voor jou en de baby.

Te veel foliumzuur

In principe zijn er twee verschillende soorten foliumzuur. Foliumzuur uit voeding en synthethisch foliumzuur. Bij foliumzuur uit voeding zijn er geen schadelijke effecten van een hoge dosis bekend.

Bij synthetisch foliumzuur (supplementen of verrijkte voeding) kan een hoge inname van Vitamine B11(Foliumzuur), een Vitamine B12 tekort maskeren. Dit geldt overigens alleen bij een ernstig Vitamine B12 tekort als gevolg van een auto-immuunziekte.

Een foliumzuur tekort

Een foliumzuur tekort kan leiden tot afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen. Ook kan een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid een verschijnsel zijn.

Tijdens de zwangerschap verhoogt het de risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte.

Waar zit foliumzuur in?

Vitamine B11, ofwel foliumzuur, vinden we vooral terug in groene groentes, fruit en volkorenproducten. In mindere mate is het ook aanwezig in melk en andere melkproducten.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten