Levertraan, terug van weggeweest

Levertraan, wie heeft het vroeger niet gehad? Velen van ons zullen het herkennen en hebben hier misschien wel slechte herinneringen aan. Een lepel levertraan smaakte namelijk niet echt lekker. Tegenwoordig wordt het gezuiverd en is het te vinden in een levertraan capsule. De vieze smaak is niet meer.

Levertraan is een vette olie die gewonnen wordt uit de lever van vissen. Het is bezig met een comeback en dat komt voornamelijk door de gezondheidsvoordelen die het met zich mee brengt. Levertraan bevat namelijk de Omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren vinden we ook terug in visolie tabletten. Echter bevat levertraan ook Vitamine A, Vitamine D en Vitamine E en is daardoor een completer supplement. 

Levertraan bestellen

In ons assortiment zijn twee verschillende levertraansoorten te bestellen. Een vloeibare levertraan olie en een levertraan in een softgel. Bij de vloeibare levertraan (Merk Möllers) kun je kiezen voor een smaaktoevoeging. Deze is verkrijgbaar in citroen- en tutti frutti smaak.Hoe wordt levertraan gewonnen?

Levertraan wordt meestal gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis, heilbot of andere vissoorten uit de kabeljauw familie. Het is een misverstand dat levertraan van walvissen afkomstig is. In tegenstelling tot visolie wordt levertraan echt uit de lever van een vis gewonnen. 

Waarom is levertraan zo goed voor je?

Levertraan bevat onder andere de omega 3 vetzuren EPA en DHA. daarnaast bevat het ook vitamine A en vitamine D. Deze 4 ingrediënten zijn goed voor ons lichaam wanneer je een bepaalde hoeveelheid per dag in neemt.

EPA en DHA

DHA (docosahexaeenzuur) is onder andere goed voor het gezichtsvermogen en is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen (bij een dagelijkse inname van 250 mg).

Bij een dagelijkse inname van 3 gram DHA en EPA is de combinatie ook goed voor de instandhouding van een normale bloeddruk, goed voor het hart en draagt het bij aan de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.

Vitamine A

Vitamine A speelt een rol in het celspecialisatieproces en is goed voor het gezichtsvermogen. Vitamine A speelt ook een positieve rol op het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Verder speelt het een rol bij het gezond houden van de huid en is het goed voor de slijmvliezen.

Vitamine D

Het gebruik van Vitamine D heeft ook meerdere gezondheidsvoordelen. Zo draagt het bij aan een normale werking van het immuunsysteem, normale calcium- en fosforgehalten in het bloed en is het goed voor de spieren in ons lichaam. Vitamine D is ook van belang voor het behoud van gezonde tanden en is het een ondersteuning van de botten.

Wanneer kun je het beste levertraan gebruiken?

Vroeger werd levertraan voornamelijk in de wintermaanden geadviseerd en ingenomen. Wanneer de 'R' in de maand zat was het lastig om aan vers fruit en groente te komen. De mensen kregen ook te weinig vitamines door zonlicht binnen en hadden hierdoor een mindere weerstand. Met verschillende ziektes tot gevolg.Vroeger werd Levertraan in de winter genomen

Het is belangrijk om het hele jaar voldoende Omega 3 en vitamine D te nemen. Over het algemeen eten we te weinig vette vis waardoor we te weinig EPA en DHA binnen krijgen. Vitamine D ontvang je voornamelijk uit de zon. In de zomer zou je zeggen dat je voldoende zon op je huid krijgt, toch valt dit vaak tegen. Gesloten ramen laten bijvoorbeeld geen UVB licht door en we moeten op het juist moment van de dag buiten zijn. Ook door gebruik van zonnebrandcréme wordt de vitamine D opname al flink verminderd.

We zijn meestal te weinig buiten en moeten ons uiteraard ook goed beschermen tegen de zon. Hierdoor wordt er vaak te weinig vitamine D aangemaakt.

Het tekort van omega 3 vetzuren en vitamine D kun je opvangen door gebruik van levertraan. Zeker in de wintermaanden, maar ook aan te bevelen in de zomer.

Wie kunnen levertraan gebruiken?

Levertraan is geschikt voor iederen die zijn of haar gezondheid belangrijk vindt. Met name voor mensen die geen of te weinig vette vis eten. Het wordt ook bij kinderen vanaf 3 jaar aanbevolen. Dit komt door de ruike en natuurlijk combinaite van vitamine A, vitamine D en de essentiële Omega 3 vetzuren.

Levertraan capsules of levertraan olie?

In ons assortiment bieden we beide mogelijkheden aan. Qua opname maakt het niet veel uit en zijn beide soorten goed. De één kies bewust voor een vloeibare levertraan en de andere voor een capsule. Kies je voor je eigen gemak.

Wil je meer informatie of heb je vragen of het gebruik van een levertraancapsule of olie? Neem dan contact met ons op. Dat kan live in de chat, middels het contactformulier of telefonisch via 0541-295539.