Foliumzuur tabletten

Foliumzuur is een aanbevolen suppletie voor vrouwen met een kinderwens en vrouwen die al zwanger zijn. Foliumzuur is een essentiële vitamine (B11) en kan ook voor anderen een goed voedingssupplement zijn om te nemen. Foliumzuur wordt meestal aangeboden in de vorm van tabletten. 

Foliumzuur verkleint het risico op geboorteafwijkingen en is nodig voor groei van de ongeboren baby. Maar deze vitamine is ook nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen, helpt het immuunsysteem en is goed voor het geheugen. 

Foliumzuur voor zwangere vrouwen

Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen wordt aangeraden een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag te gebruiken. De foliumzuur tabletten moeten worden geslikt vanaf ten minste vier weken voorafgaan aan de conceptie en tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap. Deze hoeveelheid komt bovenop de 300 mcg die volwassen vrouwen dagelijks moeten halen uit voedingsmiddelen.

Waarom foliumzuur voor zwangere vrouwen?

Door extra foliumzuur te slikken, verkleinen vrouwen de kans op een baby met een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuur is namelijk nodig voor de vorming van het zenuwstelsel van de embryo. Ook het risico op een vroeggeboorte, een baby met een laag geboortegewicht en mogelijk ook op schisis (gespleten lip, kaak en/of gehemelte) wordt verkleind. Foliumzuur helpt mee aan de vorming van de placenta, de celdeling en aan de groei van de ongeboren baby. Bovendien helpt het vrouwen bij het immuunsysteem en stress.

Omdat je lichaam niet zelf foliumzuur aan kan maken, moet het worden gehaald uit voeding of voedingssupplementen. Omdat de dosis voor zwangere vrouwen te hoog is om alleen uit voeding te halen, is er voor hen een suppletieadvies voor foliumzuur. Het duurt enige tijd voordat het extra foliumzuur uit tabletjes in je lichaam is opgenomen en de foetus dit voorraadje kan aanspreken. Op tijd beginnen is dus zeker nodig.

Bij een ongeplande zwangerschap is er van extra foliumzuur nog geen sprake. Aangeraden wordt toch nog zo snel mogelijk te starten. Voel jezelf niet schuldig, maak je niet direct zorgen maar denk positief: elke dag dat je wel foliumzuur slikt, is er eentje.

Foliumzuur voor ouderen

Foliumzuur heeft diverse functies in het lichaam. Ouderen hebben het nodig voor het functioneren van hun immuunsysteem, de vorming van rode en witte bloedcellen, geestelijke veerkracht en het tegengaan van vermoeidheid. Vitamine B11 is goed voor het geheugen. Ook zou door het innemen van extra foliumzuur de snelheid waarmee de hersenen informatie werken worden verbeterd. Na het goede effect van foliumzuur bij dementie is nog te weinig onderzoek gedaan.

Ouderen die last hebben van bloedarmoede of hun darmen of snel moe zijn, kunnen ook van de goede eigenschappen van foliumzuur profiteren.   

Ouderen hebben vaak een vitaminetekort. Dat komt meestal door te weinig eten of te weinig gevarieerd eten of medicijngebruik. Vooral een tekort aan B12 komt vaak voor. Dan kan ook een tekort aan vitamine B11 ontstaan omdat deze twee vitaminen samenwerken. Daarom zijn ook veel foliumzuur supplementen aangevuld met vitamine B12.

Foliumzuur tabletten voor mannen

Foliumzuur zorgt mogelijk voor een betere vruchtbaarheid van mannen. Het zou de kwaliteit van het sperma en het aantal zaadcellen optimaliseren. Dit is nog geen officiële gezondheidsclaim omdat hier nog niet voldoende bewijs voor is. Foliumzuur is ook gunstig voor het homocysteïne metabolisme. Mannen kunnen daarnaast baat hebben bij de psychologische functie van vitamine B11. Deze vitamine is goed voor de leerprestatie en het concentratievermogen. Tevens draagt foliumzuur bij aan de weerstand tegen stress. Door het gebruik van alcohol en/of roken kunnen mannen ook meer foliumzuur nodig hebben.

Foliumzuur zorgt mogelijk voor een betere vruchtbaarheid van mannen.


Voeding met foliumzuur

Folium moet je halen uit voedingsmiddelen of een voedingssupplement. Vitamine B11 vind je vooral in groene bladgroenten, volkorenproducten, vlees, zuivel, peulvruchten, aardbeien, citrusvruchten en zonnebloempitten.  Eet je gezond en gevarieerd dan krijg je meestal voldoende foliumzuur binnen. Foliumzuur is wel gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals licht, zuurstof en temperatuur. Dus bij koken gaat een goot deel verloren. Vitamine C zorgt voor een goede opname van foliumzuur. Alcoholgebruik doet het tegenovergestelde.

Heb je een zwangerschapswens of ben je zwanger dan krijg je het advies om extra foliumzuurtabletten te slikken. Foliumzuur kun je voor een onbeperkte periode innemen. Dat is handig als een gewenste zwangerschap langer op zich laat wachten.

Tabletten met foliumzuur

Orthokliniek verkoopt foliumzuur van verschillende merken, onder andere Vitakruid, Bonusan, VitOrtho en Vitals. Van Biotics verkopen we een hoog gedoseerd vitamine B11 supplement (800 mcg). Deze tabletten zijn aangevuld met vitamine B12 en een erwtenmengsel. Ook van Bonusan hebben we een hogere dosering foliumzuur in ons assortiment. Foliumzuur wordt ook toegevoegd aan multivitaminen of een vitamine B-complex. Er zijn ook multivitaminen verkrijgbaar speciaal gericht op (zwangere) vrouwen. Daar zit dan ook vitamine D in, een vitamine die de Gezondheidsraad eveneens adviseert voor zwangere vrouwen.

Orthokliniek verkoopt foliumzuur van verschillende merken.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten