Foliumzuur supplementen

Extra foliumzuur kan voor zwangere vrouwen het risico op een baby met geboorteafwijkingen voorkomen. Vrouwen met een kinderwens wordt dan ook geadviseerd  foliumzuur supplementen te slikken als ze stoppen met anticonceptie omdat ze verlangen naar een baby.

De meeste vrouwen in ons land gebruiken foliumzuur tijdens de zwangerschap. Maar een groot deel van deze vrouwen gebruikt foliumzuur niet de hele periode dat dit zou moeten of houdt zich niet aan de voorschriften. Veel vrouwen beginnen daarnaast pas als ze zwanger zijn.

Moet je foliumzuur slikken?

Ja, dat is wel heel slim om te doen. Deskundigen zijn overtuigd van het effect van het slikken van extra foliumzuur voor vrouwen met een kinderwens. Hiermee wordt het risico verkleind op een baby met geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel. Ook de kans op een vroeggeboorte, een baby met een laag geboortegewicht en mogelijk ook op schisis (gespleten lip, kaak en/of gehemelte) is kleiner. Bovendien is het nodig voor de groei van de ongeboren baby.

Effecten voor de gezondheid

Foliumzuur (ofwel vitamine B11) is een essentiële vitamine en dus niet alleen een supplement voor zwangere vrouwen. Vitamine B11 heeft nog veel meer gezondheidseffecten. Je lichaam heeft het nodig om rode en witte bloedcellen aan te maken. Foliumzuur heeft een positieve invloed op je immuunsysteem (weerstand) en is goed voor het geheugen. Tevens helpt het bij vermoeidheid, stress en darmstoornissen.


Hoeveel foliumzuur?

Vrouwen die zwanger willen worden, moeten beginnen met het slikken van foliumzuurtabletten als ze de voorbehoedsmiddelen in de prullenbak gooien. Dat betekent dus een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag vanaf ten minste vier weken voorafgaand aan de conceptie. Daarmee leg je alvast een voorraadje vitamine B11 aan, dat nodig is voor de vorming van het centrale zenuwstelsel van de embryo. Zo voorkom je dat de neutrale buis van de embryo niet sluit en neurale buisdefecten optreden. Foliumzuur blijf je slikken tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap.

Hoeveel foliumzuur moet je elke dag slikken?


Foliumzuur uit voeding niet voldoende?

Foliumzuur kan je lichaam niet zelf aanmaken. Je moet het halen uit voeding of voedingssupplementen. Volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks 300 microgram foliumzuur nodig. Dit kan worden gehaald uit gezonde en gevarieerde voeding. Zwangere vrouwen hebben nog eens 400 mcg extra foliumzuur nodig. Dit is in totaal een te hoge dosis om uit voedsel te halen en daarom is er een suppletieadvies voor foliumzuur van de Gezondheidsraad.

Folaat tref je onder andere aan in groene bladgroente (boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli en sla) volkorenproducten, vlees, zuivel, peulvruchten, aardbeien, citrusvruchten, eieren, noten en zonnebloempitten. Het blijkt dat volwassen vrouwen veel te weinig foliumzuur uit voeding halen. Dat komt vooral doordat door hen veel te weinig groente wordt gegeten. Ook gaat er bij het bereiden en koken van groente veel foliumzuur verloren. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid, gewichtsverlies, flauwvallen en gebrek aan weerstand.

Vitamine C bevordert de opname van folaat. Als je zwanger bent, heb je sowieso extra vitamine C nodig. Dit is goed voor de hoeveelheid ijzer in je bloed. Vitamine C verlaagt ook de kans op zwangerschapsdiabetes. Een tekort aan vitamine B12 kan ook zorgen voor een tekort aan foliumzuur.

Welk foliumzuur is de beste?

Het beste foliumzuur is natuurlijk folaat (uit voeding) en actief folaat (5-MTHF). Folaat uit voeding wordt in je lichaam omgezet in 5-MTHF, de vorm die kan worden gebruikt. Foliumzuur, de synthetische vorm van folaat, heeft in je lichaam drie omzettingsstappen nodig om beschikbaar te komen en niet iedereen kan foliumzuur even goed omzetten. De best opneembare vorm van foliumzuur is folaat 5-MTHF, en dan met name Quatrefolic® Dit is folaat gekoppeld aan glucosaminezout. Deze actieve vorm van foliumzuur  wordt goed door het lichaam opgenomen en is direct beschikbaar.

Foliumzuur kopen

Er zijn foliumzuur tabletten en capsules. Orthokliniek heeft onder andere foliumzuur van Vitakruid, Bonusan, VitOrtho en Vitals in het assortiment. We verkopen ook hoog gedoseerde vitamine B11 supplementen. Of kies een multivitamine. Foliumzuur kan voor een langere periode zonder bijwerkingen worden geslikt.

Naast foliumzuur  wordt zwangere vrouwen aangeraden dagelijks 10 microgram vitamine D extra in te nemen in de vorm van een supplement. Dat is belangrijk voor de botopbouw van de baby.

Vrouwen met een kinderwens of zwangere vrouwen kunnen ook iedere dag een speciaal ontwikkelde multivitamine innemen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Hierin zit voldoende foliumzuur en vitamine D3.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten